latinica  ћирилица
18/04/2017 |  10:29 | Autor: RTRS

"Dani srpske kulture" u Moskvi

U Moskvi će danas početi manifestacija "Dani srpske kulture" u okviru koje će slikar iz Sankt Peterburga Vladimir Leontjev predstaviti izložbu "Balkanske etide", koju čini 20 slika inspirisanih njegovom prošlogodišnjom posjetom Republici Srpskoj.

Izložbu će posjetioci moći pogledati tokom cijele manifestacije koja će trajati do 14. maja.

Izložba će biti predstavljena uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Moskvi u kojem je Srni rečeno da će ovaj ruski umjetnik predstaviti svoj rad, ali i Školu ikonopisa "Odigitrija" Eparhije zvorničko-tuzlanske, uz pomoć Udruženja građana "Srpsko-ruska zajednica - Zavet".

Tokom manifestacije biće predstavljena i izložba fotografija "Upoznaj Republiku Srpsku", te turistička ponuda Srpske, sa naglaskom na pravoslavlje.

Predstavništvo je pripremilo i video-prezentaciju nekih gradova Srpske, ali i unikatne rukotvorine udruženja kreativaca "Draganin vrt" iz Banjaluke.

U Predstavništvu Republike Srpske napominju da će posebno biti predstavljen zmijanjski vez, koji je uvršten na reprezentativnu Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa i tako postao svjetsko dobro jer sadrži snažnu simboliku koja se prenosi generacijama, te promoviše kreativnost, društvenu jednakost i raznolikost.

Manifestacija "Dani srpske kulture" biće održana u Međunarodnom fondu slovenske pismenosti i kulture.

Izvor: Srna