latinica  ћирилица
18/04/2017 |  15:26 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Berkovići: Povećan broj zahtjeva za poljoprivredne podsticaje (VIDEO)

S obzirom na to da se povećava broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, ove godine u opštini Berkovići povećan je i broj zahtjeva za poljoprivredne podsticaje. U Područnu jedinicu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Trebinje, pristiglo je 115 zahtjeva, od čega najviše za oblast stočarstva.
Berkovići - Podsticaji za poljoprivrednike - Foto: RTRS
Berkovići - Podsticaji za poljoprivrednikeFoto: RTRS

Najveći broj porodica u Berkovićima odlučio se za uzgoj goveda i ovaca. Gazdinstvo Slaviše Ćupine uzgaja dvadeset krava, po sistemu krava-tele. Taj način uzgoja, kaže, zahtijeva manje rada i ulaganja. Podsticaje koristi već šest godina. 

"Zadovoljan sam, redovno je. Ne mislim proširivati, dovoljno je dvadeset krava", istakao je Slaviša Ćupina.
 
"Da se krave ne puštaju, da nije slobodne paše, bila bi skupa proizvodnja" istakla je nada Kašiković.

Iznosi podsticaja u stočarstvu, nisu značajnije mijenjani u odnosu na prošlu godinu.

"Kada je u pitanju sistem krava-tele, imaju 240 maraka, a kada su junice u pitanju, podsticaj je 280 maraka", izjavio je šef PЈ Resora za pružanje stručnih usluga Trebinje, Boro Milivojević.

Problem vlasnicima je nepostojanje sigurnog otkupa, pa telad prodaju nakupcima. 

"Cijena je dobra, posebno ako duže držiš, kreće se šest-sedam maraka", dodala je Kašiković.

Oko osamdeset pet odsto ukupno podnesenih zahtjeva za podsticaje, odnosi se na stočarstvo. Novi Pravilnik i uslovi za korišćenje podsticaja u poljoprivredi, predstavljeni su berkovićkim proizvođačima.

"Sličan je Pravilnik kao prošle godine, s tim da je najviše novca izdvojeno za tekuću proizvodnju", dodao je Milivojević.

Najveći interes u Berkovićima poljoprivrednici su iskazali za uzgoj junica, uzgoj krava po sistemu „krava-tele“, uzgoj koza i ovaca, i proizvodnju mlijeka. Petnaest odsto prispjelih zahtjeva, odnosi se na biljnu proizvodnju, uglavnom za podizanje nasada smilja i povrća.