latinica  ћирилица
18/04/2017 |  17:56 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Afera Agrokor - radnici zabrinuti, jesu li otkazi u bh. Konzumu početak krize i u BiH? (VIDEO)

Da je kriza u Agrokoru očito zajednički problem regije, resorni ministri iz BiH, Srbije, Slovenije i Crne Gore danas su to i zvanično priznali. Zato će se sutra u Beogradu sastati kako bi umanjili posljedice "prelijevanje" krize.
Konzum - Foto: RTRS
KonzumFoto: RTRS

Pravo pitanje je ipak -da li je kriza već zahvatila naše tržište, s obzirom na to da je gotovo stotinu radnika bh. Konzuma već ostalo bez posla.

40 u Banjaluci, 40 u Sarajevu, 5 u Mostaru i još 5 u Gračanici – broj je to radnika bh. Konzuma koji je, u jeku Agrokorove krize u Hrvatskoj, ostao bez posla. Iako su iz Konzuma ranije isticali da je razlog za to reorganizacija poslovnica, zvaničnu potvrdu za to nismo dobili. Iz bh. Konzuma, već po ustaljenoj praksi, na upite u vezi sa krizom u Agrokoru ne odgovaraju.

"Oni su isključivo vezani sa jednom praksom koju mi u Sindikatu trgovine poznajemo, ne samo iz Konzuma neko i iz drugih trovinskih lanaca, a to je da otvorite jedan moderan centar, zaposlite radnike na određeno vrijeme dok je on atraktivan", rekla je predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Beširović.

Da štete više ne bi bilo, vlasti u Federaciji još juče su razgovarale sa dobavljačima Konzuma. Iz Privredne komore Srpske prošle sedmice poslali su poziv domaćim dobavljačima da dostave iznose koje potražuju od Konzuma i njegovih kćerki-firmi.

"Mi ćemo u saradnji sa Vladom Srpske, odnosno nadležnim ministarstvima vrlo brzo imati sastanak sa predstavnicima Konzuma, kako bismo iznijeli sve probleme sa kojima se suočavamo, kako bi se definisale mjere u cilju zaštite. Cilj svega je da naši dobavljači naplate ona potraživanja koja imaju i prema Konzumu i prema Agrokoru", izjavio je portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Kada podaci budu kompletirani, i resorni ministar u Srpskoj planira održati sličan sastanak. Mogući susret sa čelnim ljudima bh. Konzuma najavljuje već za četvrtak.

"Po nama bi bilo korisnije da smo mi na nivou Savjeta ministara, ministar vanjske trgovine da je pozvao dva resorna ministra iz FBiH i Republike Srpske da sjednemo i vidimo da napravimo određenu agendu radnji eventualno, iako ne znamo finansijsko stanje u Konzumu", istakao je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković.

 Nakon što je na "leks Agrokor" Slovenija odgovorila s "leks Merkatorom" kako bi spriječila eventualno odlijevanje novca prema Hrvatskoj, izvjesno je da se regulatorna rješenja važu i na ostalim tržištima na kojima posluje Agrokor.