latinica  ћирилица
18/04/2017 |  19:14 ⇒ 19:23 | Autor: RTRS

Kako spasiti "Tajnu večeru" od zuba vremena?

Remek-djelo Leonarda da Vinčija, "Tajna večera", oslikano temperom na gipsu, koje prikazuje Isusa i njegove učenike za stolom, još od nastanka (1498) je u laganom propadanju zbog osjetljive tehnike u kojoj je urađeno. .
"Tajna večera" - Leondardo da Vinči - Foto: Getty Images
"Tajna večera" - Leondardo da VinčiFoto: Getty Images

Najveća tržnica italijanskih prehrambenih proizvoda, Itali odlučila je da se uključi u zaštitu jednog od najčuvenijih prizora objedovanja.
 
Itali je otkrio medijima da će finansirati novi sistem pročišćavanja vazduha radi očuvanja "Tajne večere".

Eksperimentalni metod koji je Da Vinči koristio, uz vlažnost vazduha u prostoriji kao i činjenicu da je djelo jednom bilo čuvano i u zatvoru, doprinijeli su tome da boje rapidno blijede. Sve je pospješeno i mikroskopskom prašinom koju stvaraju posjetioci u dominikanskom manastiru Santa Marija dele gracije u Milanu.

Do sada su svi pokušaji restauracije bili neuspješni i trenutno je ulaz ograničen na 1.300 posjetilaca dnevno kako bi se  konačni nestanak freske odložio što je moguće duže.

Međutim, možda je trajno rješenje na vidiku. Predstavnik za štampu Italija rekao je da je Ministarstvo za kulturnu baštinu i turizam razvilo sistem zaštite, koju će Itali rado da finansira.

Italijanski istraživački instituti ISCR i CRN, Politehnički institut u Milanu i Univerzitet Milana, ujedinili su snage da stvore mehanizam koji će prečišćavati oko 10.000 kubnih metara vazduha u prostoriji sa "Tajnom večerom", što je skoro trosturko više u odnosu na trenutnu količinu vazduha koji se prečišćava.

Ovaj novi sistem trebalo bi da sačuva Da Vinčijevo djelo za sljedećih 500 godina, tvrdi Itali.

Instalacija bi trebalo da bude završena do 2019. godine, kada se obilježava i 500 godina od Da Vinčijeve smrti.

Izvor: Agencije