latinica  ћирилица
18/04/2017 |  22:26 ⇒ 22:28 | Autor: RTRS

Prijedor- Koncert kozačkog ansambla Irkutska zastava

Pred prepunom salom Pozorišta Prijedor večeras je nastupio ansambl Irkutskog gradskog teatra narodne drame Irkutska zastava.
Prijedor - ansambl Irkustskog gradskog teatra - Foto: SRNA
Prijedor - ansambl Irkustskog gradskog teatraFoto: SRNA

Riječ je glumcima i rediteljima ovog teatra, majstorima izvođenja epskih i lirskih muzičkih bisera dalekog Sibira, ali i novih kompozicija u duhu kozačke foklorne tradicije.

Direktor ovog pozorišta i deputat u Dumi Irkutska Mihail Kornev istakao je da su članovi ansambla veoma rado krenuli na put dug desetak hiljada kilometara kako bi upoznali stanovnike bratskog grada Prijedora.

- Ovdje smo došli da prenesemo poruku gradonačelnika Irkutska Dmitrija Berdnjikov sa kojim je grad Prijedor 2015. godine potpisao povelju o bratimljenju. Možemo reći i da smo mi prve laste naše buduće saradnje upoznavanjem naše istorije, ekonomije, kulture - rekao je Kornev.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković gostima je zaželio dobrodošlicu, ističući da je Prijedor grad otvorenog srca koji poštuje svoje prijatelje, a posebno pobratime.

- Osim toga što ćemo večeras upoznati njihovu muziku, mi ćemo im narednih dana bar dijelom predstaviti našu kulturu i istorijske spomenike kojima se ponosimo, te na taj način otvoriti još jednu stranicu naše pobratimske saradnje - naglasio je Đaković.

Grad Irkutsk nalazi se u južnom Sibiru, administrativni je centar Irkutske oblasti, na samo 60 kilometara od Bajkalskog jezera i jedna je od najznajnijih stanica na Transsibirskoj željeznici koja vodi od Moskve preko Vladivostoka do Pekinga.

Od Moskve je udaljen 5.125 kilometara željeznicom i jedan je od najvažnijih gradova u Sibiru.

Izvor: SRNA