latinica  ћирилица
19/04/2017 |  12:32 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

Odobren program obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske

Odobren je plan proslave Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, rekla je Srni šef Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović.
Treći pješadijski Republika Srpska puk - Foto: RTRS
Treći pješadijski Republika Srpska pukFoto: RTRS

Sinanovićeva je istakla da će biti realizovano sve što je planirao komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadir Nedeljko Kopuz.

Ona je navela da je u okviru odobrenog plana proslave i obraćanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Vojska Srpske Republike osnovana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci.

Ivanić: Predsjednik Srpske ima pravo da se obrati vojnicima

Predsjedništvo BiH zaprimilo je dopis Ministarstva odbrane BiH u vezi sa proslavom Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske Republike Srpske, a kojim se od Predsjedništva BiH traži stav u vezi sa programom proslave i obraćanjem predsjednika Republike Srpske na centralnoj svečanosti.

Pri tom se traži da se razmotri mogućnost da predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, na Danu Vojske Republike Srpske ne drži govor.

Mladen Ivanić smatra da to otvara novu političku krizu u BiH.

"Nepotrebno je to, ne znam smisao stavljanja pod upitnik stvari koje su normalno išle od nastanka Oružanih snaga BiH. Predsjednik je vrhovni komandant VRS, i mora imati pravo da se obrati vojnicima koji nastavljaju tradiciju Vojske Republike Srpske", rekao je Ivanić.

On tvrdi da postoje snage kojima trebaju krize u BiH, i da one u posljednje vrijeme ne dolaze iz Republike Srpske.

"To dolazi ujdruma od političkih struktura iz Federacije BiH. Imam moguća rješenja, ali ovo je sve besmisleno", utvrdio je Ivanić.

Kaže da ne zna šta je cilj novog prijedloga, ali kaže:

"Oni koji tome daju doprinos iz FBiH, jasno je da su spremni žrtvovati stabilnost i normalan život zarad političkih ciljeva", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

Izvor: SRNA, N1