latinica  ћирилица
19/04/2017 |  14:16 | Autor: RTRS

Marinković: Primjena adaptiranog SSP-a - grobar domaćeg agrara

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković kaže da je u prvom mjesecu primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ BiH sa EU uvoz mesa i hrane veći za pet miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, dok je izvoz smanjen.
Stojan Marinković - Foto: SRNA
Stojan MarinkovićFoto: SRNA

Marinković ističe da to ukazuje da je 1. februara, kada je stupio na snagu adaptirani SSP, nastavljeno urušavanje poljoprivrednog sektora u Republici Srpskoj i cijeloj BiH.

On navodi da je u februaru znatno povećanje uvoza mesa i hrane uopšte, dok je izvoz pao, osim šećera, čiji je izvoz zanemarljivo povećan, vjerovatno zbog odobrenih kvota.

"Primjena adaptiranog sporazuma biće grobar našeg agrara. Očekujemo da će negativni efekti biti vidljiviji za godinu dana", rekao je Marinković Srni.

On kaže da poljoprivredna udruženja stalno apeluju da nadležne institucije BiH da preduzmu mjere zaštite domaće proizvodnje jer za to postoji mehanizam.

"Očigledno je da za to ne postoji politička volja, koja se lako stiče kada je u pitanju uvođenje novih nameta, jer su lako dogovorili uvođenje akciza", rekao je Marinković.

Umjesto da postiču proizvodnju koja bi stvorila višak vrijednosti, kaže Marinković, političari se opredjeljuju za nova zaduženja i namete.

"Moramo da se nadamo, ali pomalo i gubimo nadu da će naši političari konačno shvatiti da je jedini njihov i interes BiH da se zaštite građani i da počnu da rade u interesu naroda", rekao je Marinković

Izvor: SRNA