latinica  ћирилица
19/04/2017 |  15:49 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Košarac: SDS jedinstven samo u borbi protiv institucija i interesa Srpske

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da SDS i dalje vodi politiku onemogućavanja provođenja Reformske agende i time utiče na ekonomsku destabilizaciju Republike Srpske.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Košarac je ocijenio da je SDS nervozan jer je propao još jedan njihov plan da ekonomski oslabe Republiku Srpsku, ističući da je to stvarni smisao njihove borbe protiv akciza, a ne podrška poljoprivrednicima i borba za plavi dizel, kojeg poljoprivrednici u Republici Srpskoj godinama imaju.

On je rekao novinarima da je očekivao da će SDS odbiti da se pridruži inicijativi za smjenu Savjeta ministara BiH koju je pokrenuo Klub poslanika SNSD-a.

- Očekivali smo da će odbiti. Znali smo da će između ponuđenog srpskog jedinstva s ciljem odbrane interesa Republike Srpske u zajedničkim institucijama i koalicije s Bakirom Izetbegovićem izabrati koaliciju s Bakirom. Oni su i ranije trčali Bakiru u zagrljaj, odbijajući pozive institucija Republike Srpske na dogovor o ključnim političkim pitanjima od interesa za Republiku Srpsku - rekao je Košarac.

Košarac je naglasio da je poziv Kluba poslanika SNSD-a bio veoma jasan - okupljanje oko jednistvenog političkog stava, jer su uvidjeli veoma jasnu situaciju da SDA ponižava SDS i njihove ministre.

Šef Kluba SNSD-a je ukazao da je SNSD želio da zajedno sa SDS-om nađe načina da se jednostavno prestane omogućavati ljudima iz SDA, prije svega Bakiru Izetbegoviću i Denisu Zvizdiću, da se na takav način igraju sa ljudima koji dolaze iz Republike Srpske.

- Ali, bilo nam je potpuno jasno i očekivano da će politika koju vodi Mladen Bosić i neki ljudi oko njega ponovo odbiti našu inicijativu i dalje ići u zagrljaj Bakiru Izetbegoviću. Mislim da on nema apsolutno nikakvo pravo da nas poziva na bilo kakvo zajedničko djelovanje poslije stava da ne žele da podrže našu inicijativu da se pokrene procedura za izglasavanje nepovjerenja Savjetu ministara - istakao je Košarac.

Podsjetivši da su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i rukovodstvo Srpske pozivali SDS da se u Banjaluci razgovara o akcizama i setu zakona iz Reformske agende, ali da se oni nisu odazvali, Košarac je rekao da mu je sada nepoznanica nepoznanica odakle toliko političkog kredibiliteta i integriteta Mladenu Bosića da on sad poziva SNSD da nešto zajedno urade.

On je dodao da je SDS, odbijanjem SNSD-ove inicijative za smjenu Savjeta ministara BiH, dokazao da nema namjeru da mijenja svoje političke stavove koji su doživjeli poraz na proteklim lokalnim izborima.

- Mogu da ih preglasavaju i ponižavaju do mile volje, ali oni će definitivno, do kraja ovog mandata, ostati marionete Bakira Izetbegovića. To je jedina konstanta u njihovoj politici. Ipak, ubuduće bi trebalo da se dogovore ko je glavni u toj priči jer se vrlo često dešava da ministri govore jedno, poslanici SDS-a drugo, a /predsjednik SDS-a Vukota/ Govedarica treće. Јedinstveni su samo u borbi protiv institucija i interesa Republike Srpske - ocijenio je Košarac.

On je naglasio da razumije i ogromnu nervozu koju pokazuju čelnici SDS-a, nakon što su ih njihovi koalicioni partneri iz SDA ponizili, izigrali i ostavili na cjedilu na pitanju usvajanja paketa reformskih zakona u Savjetu ministara i parlamentu BiH.

Košarac je upozorio da nikada nije bio lošiji položaj Srba u institucijama BiH, zahvaljujući upravo politici koju vodi Mladen Bosić, dodavši da je SNSD-u bila potpuno logična činjenica da onemogući dalji razvoj takvih politika prema predstavnicima Republike Srpske.

- Bili smo svjedoci stavova ministara u Savjetu ministara BiH da je sjednica nelegalna i da ova dva dana od kako smo pokrenuli proceduru u skladu sa poslovnikom niko od njih ništa nije rekao. Da li je iko čuo i jednog ministra iz Saveza za promjene u Savjetu ministara da je u prethodna dva dana komentarisao da li je legalna sjednica ili ne - upitao je Košarac.

On je rekao da sada svi ćute o tome jer ne žele da se na bilo koji način konfrontiraju sa Bakirom Izetbegovićem i Denisom Zvizdićem, koji su ponizili i ignorisali stavove srpskih ministara u Savjetu ministara BiH.

- Sada je svima jasno da ti ministri ne predstavljaju nikoga, osim same sebe, niti imaju snagu da na bilo šta utiču. To je loša situacija za Republiku Srpsku i smisao naše inicijative za smjenu Savjeta ministara bio je da tu situaciju i lošu političku poziciju Srba u zajedničkim institucijama pokušamo da promijenimo - istakao je Košarac.

Govoreći o telefonskoj vanrednoj sjednici Savjeta ministara BiH za koju su ranije srpski ministri govorili da je nelegalna, Košarac je rekao da su ministri Dragan Mektić i Mirko Šarović raziličito govorili o toj temi, ističući da su pitanje njene legalnosti trebali da pokrenu delegati iz reda SDS-a na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je poručio da će SNSD ostati privrženi svojim političkim stavovima koji su u skladu sa Ustavom BiH i fundametnalno će se baviti zaštitom interesa Republike Srpske kroz djelavanje u institucijama BiH.

Košarac je dodao da će SNSD na sutrašnjoj sjednci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržati Zakon o akcizama iz Reformske agende po hitnoj proceduri.

Izvor: SRNA