latinica  ћирилица
19/04/2017 |  15:50 ⇒ 19:25 | Autor: RTRS

Snijeg u aprilu stvorio kolaps i zadao nevolje voćarima (VIDEO)

Snijeg u aprilu otežao je saobraćaj na putevima u Republici Srpskoj, ali prouzrokovao i nestanke elekrične energije. U nekim krajevima snježni pokrivač dostigao je visinu i do 30 centimetara.
Snijeg na putu - Foto: RTV Slobomir
Snijeg na putuFoto: RTV Slobomir

Težak i vlažan snijeg nanio je štetu i na malinjacima, kupinjacima i voćnjacima.Uzgajivači strahuju da bi zbog lomljenja mladica i mraza rod mogao biti znatno umanjen.

Proljećna snježna nepogoda nije zaobišla ni imanje Milana Gagovića iz sela Handića kod Foče koji na tri plantaže od osam dunuma uzgaja maline. Iako su pratili upozorenja meteorologa i bili u pripravnosti mnoge mladice snijeg je polomio. Dijelom je polomljena i protivgradna zaštita.

- Nas je bilo desetak, moji ukućani i komšije su priskočile tako da smo nešto i odbranili, ali je i stradalo, kaže Gagović.

Snijeg je veliku štetu nanio i na voćnjacima i plantažama maline i kupine i u Prijedoru, Tesliću, Bratuncu i Srebrenici.

Malinari ističu da su pod teškim i vlažnim snijegom pucale rodne grančice pa se pribojavaju da bi prinosi u malinjacima mogli biti prepolovljeni.

Voćari u naredna dva dana strahuju i od mraza. Branko Laketa iz Mrkonjić Grada uspio je dio voćnjaka da spasi od lomljenja pod snijegom, ali od mraza nije.

- Predio gore na Balkani gdje sam ja, sve je uništeno do kraja, napominje Laketa.

U Udruženju voćara Srpske ističu da nemaju sistem za orošavanje kojim bi zaštitili voće od mraza. Za one koji imaju manje stabala spas je u utopljavanju.

- Mi smo prepušteni za sada sami sebi gledaćmo za sada u nebo i ako budemo imali sreće da nešto ostane da se voćarstvo u Srpskoj ne ugasi istakao je Dragan Dojčinović predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Pod težinom snijega nisu izdržali ni elektrovodi u mnogim opštinama.Na Sokocu gdje je palo 30 centimetara snijega bez struje je bilo oko 1.600 domaćinstava. Snijeg je otežao i saobraćaj. Putari apeluju na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.