latinica  ћирилица
19/04/2017 |  15:59 ⇒ 20/04/2017 | 07:22 | Autor: RTRS

PD PS BiH sutra o zakonima za nastavak aranžmana sa MMF-om

Zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku četiri zakonska prijedloga čije usvajanje predstavlja uslov za nastavak kreditinog aranžmana sa MMF-om na dnevnom je redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

Savjet ministara utvrdio je set zakona o akcizama i bankarstvu na vanrednoj telefonskoj sjednici 6. aprila, nakon čega su oni po hitnoj proceduri usvojeni 7. aprila u Domu naroda.

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, te Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, ali da bi stupili na snagu potrebno je da ih usvoji i Predstavnički dom.

Izmjenama Zakona o akcizama u BiH akcize za gorivo povećavaju se za 15 feninga po litru, dok se izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda propisuje da se prihodi od povećanih akciza izdvajaju na namjenski podračun za izgradnju puteva i auto-puteva.

Prijedlogom zakona o osiguranju depozita u bankama BiH predviđa se mogućnost pristupa restrukturisanju banaka i formira fond za restrukturisanje.

Prema tekstu predloženog zakona, Agencija za osiguranje depozita BiH otvara račun Fonda za osiguranje depozita u Centralnoj banci BiH na koji se deponuju premije banaka članica.

Odredbama predloženog zakona predviđa se formiranje kontrolnog tijela koje će dobiti ovlaštenja da interveniše u situacijama kad neka banka propadne ili u nekim drugim situacijama kad je potrebno intervenisati.

Zakonom je propisano da se način praćenja banaka članica vrši u skladu sa standardima kvaliteta koji svojom odlukom propisuje Upravni odbor Agencije.

Na dnevnom redu je razmatranje u drugom čitanju Prijedloga zakona o dopuni Zakona o upravi, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut.

Arnaut predlaže da se organi uprave koji ne postupe po zahtjevu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući odgovore na pitanja poslanika i delegata, novčano kazne od 150 do 500 KM.

Poslanici bi u drugom čitanju trebalo da razmotre i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim se ovaj zakon usklađuje sa Zakonom o carinskoj politici u BiH u dijelu koji se odnosi na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina pri uvozu robe u carinsko područje BiH.

Prema Prijedlogu zakona o izmjeni zakona o PDV-u, koji je Savjet ministara BiH utvrdio na prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, plaćanja PDV-a u iznosu od 17 odsto bila bi oslobođena roba koja je oslobođena plaćanja carine.

Na dnevnom redu je i više izvještaja, među kojima i izvještaj o radu pravobranilaštva BiH za prošlu godinu, te izvještaj Centralne izborne komisije BiH o sprovođenju prošlogodišnjih lokalnih izbora. /kraj/ss/ab

DŽaferović: Sutra definitvno o akcizama

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović rekao je da je Prošireni klegijum zaključio da ne mijenja dnevni red sutrašnje sjednice Predstavničkog doma u odnosu na najavljeni.

"Set zakona o akcizama je nešto što je, prema planu rada, predmet sutrašnje redovne sjednice", izjavio je DŽaferović novinarima u Sarajevu i objasnio da će se poslanici prvo izjasniti o zahtjevu za razmatranje po hitnom postupku seta zakona o akcizama, a potom i o predloženim zakonima.

On je izrazio nadu da će Predstavnički dom sutra podržati da po hitnom postupku bude razmatran set zakona o akcizama.

Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine održaće danas u 15.00 časova sastanak, kojem će prisustvovati i predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

Izetbegović: Osam poslanika SDA podržaće set zakona o akcizama

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu, nakon konsultacija u Klubu poslanika te stranke u Predstavničkom domu parlamenta BiH, da će sutra sedam ili osam poslanika podržati set zakona o akcizama.

"Tu su i zaključci koji trebaju olakšati primjenu akciza, posebno za poljoprivrednike i nadam se da će i oni biti usvojeni, te da će se BiH naći u situaciji da povuče skoro milijardu KM kredita, čime će biti omogućeno da se nastavi izgradnja 79 kilometara auto-puta", rekao je Izetbegović novinarima.

On je istakao da je još bitnija činjenica da će na stotinu mjesta širom BiH biti građene i obilaznice, treće trake, tuneli, što će olakšati kretanje na magistralnim putevima i cestama.

Izetbegović nije želio da navede ko će od poslanika SDA glasati za set zakona o akcizama.

Poslanik SDA Sadik Ahmetović izjavio je Srni da će sutra odlučiti kako će glasati o setu zakona koji su potrebni za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku četiri zakonska prijedloga čije usvajanje predstavlja uslov za nastavak kreditinog aranžmana sa MMF-om na dnevnom je redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor: SRNA