latinica  ћирилица
19/04/2017 |  16:42 ⇒ 17:04 | Autor: RTRS

Bakterijska upala sinusa muči alergične

Povećana koncentracija polena u vazduhu izaziva ozbiljne respiratorne tegobe.

Kijanje, obilna sekrecija iz nosa i svrab u grlu ovih dana intenzivno muče one koji su alergični na polene biljaka. U ordinacijama kažu i da je povećan broj onih koji traže pomoć izabranog ljekara, jer im se uz ove tegobe javljaju povišena tjelesna temperatura, slivanje sekreta niz ždrijelo, otežano gutanje i ponekad jak bol u grlu.

Doktor Svetlana Valjarević, iz Službe za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničko-bolničkog centra "Zemun", kaže da je riječ o bakterijskom sinuzitisu koji zahtijeva terapiju antibioticima:

- Pacijenti koji inače boluju od alergijskog rinitisa imaju veći rizik od obolijevanja od sinuzitisa zbog toga što alergijsko stanje dovodi do otoka sluznice nosa, sekreta u nosu i otežane drenaže sinusa.

Bakterijski sinuzitis, osim kada je izazvan zapaljenskim procesima zuba ili povredom, uvijek je udružen sa zapaljenjem sluznice nosa (rinitis), tako da bi najprecizniji naziv infekcije bio bakterijski rinosinuzitis.

- Ovaj zapaljenski proces je dosta čest - kaže dr Valjarević. - Neophodno je da se sanira antibioticima, jer može da uzrokuje širenje procesa sa sluznice sinusa na kost sinusa ili na strukture oka. Takođe može da se proširi na zapaljenje srednjeg uha, ždrijela, donjih respiratornih puteva, da uzrokuje pogoršanje bronhijalne astme, ali i meningitis i gnojne kolekcije u mozgu.

Infekcija najčešće počinje kao obična prehlada praćena malaksalošću, gubitkom apetita i povišenom tjelesnom temperaturom. Osim curenja sekreta kroz nos i niz ždrijelo i bolova u grlu, mogu da je prate jače ili slabije glavobolje, kao i osjećaj punoće sinusa.

Uz antibiotike od pomoći mogu da budu kapi za poboljšanje drenaže sinusa, dok iritirano ždrijelo i nadražajni kašalj umiruje inhalacija čajem od žalfije, biljni sirupi, oriblete i pastile. Analgetici se savjetuju samo ako je tjelesna temperatura iznad 38,5 stepeni Celzijusa i praćena bolovima dijelova tijela.

Izvor: Večernje novosti