latinica  ћирилица
19/04/2017 |  18:47 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Logistička podrška odredu El mudžahedin

Svjedok Tužilaštva BiH Mladen Sepi, bivši komandant za logistiku u 35. diviziji, potvrdio je na suđenju komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine da je odred El mudžahedin tokom borbenih operacija imao logističku podršku.
Mahmuljin - suđenje - Foto: RTRS
Mahmuljin - suđenjeFoto: RTRS

Sepi je, kako prenosi BIRN, rekao da mu je poznato da je odred El mudžahedin učestvovao u tri borbene operacije na Vozući i da je jedna od njih "Farz", koja je, kako je rekao, bila najveća u zoni odgovornosti 35. divizije zbog učešća svih jedinica Trećeg korpusa.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa u čijem je sastavu djelovao i odred El mudžahedin, ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Sepi je posvjedočio da je El mudžahedin imao logističku podršku iz Trećeg korpusa preko 35. divizije, ali se složio sa optuženim Mahmuljinom da je riječ samo o nekim vidovima logističkog obezbjeđenja.

- El mudžahedin je vojska za sebe bar što se tiče logističkog obezbjeđenja. Uvijek su oni dolazili po svoje potrebe za razliku od drugih jedinica kojima smo mi dostavljali - rekao je Sepi.

Prema svjedoku, tzv. Armija BiH imala je problema sa materijalno-tehničkim sredstvima, odnosno nije bila snabdjevena na odgovarajući način, dok je odred El Mudžahedin, kako je naveo, imao drugi izvor logističke podrške, a bili su obezbijeđeni i finansijski.

- Imali su oni cjenovnik od osnivača te jedinice iz arapskih zemalja. Јedna zarobljena puška vrijedi toliko - dodao je svjedok.

Sepi je pojasnio da se logor El mudžahedina nalazio 13 kilometara od Zavidovića prema Kamenici, a istureno komandno mjesto Trećeg korpusa bilo je na lokalitetu Luke, četiri kilometra od logora.

Na pitanje da li mu je poznato da je tokom operacije "Farz" bilo zarobljenika, svjedok je rekao da mu je bilo nepoznato u aktuelnom periodu, ali da je kasnije čuo po čaršijskim kuloarima.

- Od vojnika se čulo. Čulo se da je zarobljen određen broj Srba. Da su se predali 328. jedinici, ali su se pojavili mudžahedini i pokupili ih i odveli - rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maj.

Izvor: SRNA