latinica  ћирилица
19/04/2017 |  19:02 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

SDS protiv smjene SM; Košarac: SDS jedinstven samo u borbi protiv interesa Srpske (VIDEO)

SDS je odbio da se pridruži SNSD-ovoj inicijativi za smjenu Savjeta ministara, potvrđeno je pred sutrašnju sjednicu Predstavničkog doma, na kojoj će glavna tema biti akcize.
Sarajevo-zgrada Savjeta ministara - Foto: RTRS
Sarajevo-zgrada Savjeta ministaraFoto: RTRS

U SNSD-u ističu – znali smo da će između ponuđenog srpskog jedinstva u zajedničkim institucijama, i koalicije sa Bakirom Izetbegovićem, izabrati koaliciju.

Na prijedlog dokumenta o nepovjerenju Savjetu ministara sa potpisima šest poslanika SNSD-a nije se potpisao niko od sedam članova kluba SDS-a. Smatraju, kako kažu, da je riječ o politikantstvu.

- Ukoliko žele da urade nešto konkretno, a pozivaju se da su za smjenu Savjeta ministara zato što su preglasani ministri iz Republike Srpske, evo ja ih pozivam da sutra na sjednici zajedno oborimo zakone koji su na takav način uvršteni u parlamentarnu proceduru, kaže Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH (SDS).

Za SNSD odbijanje SDS-a nije iznenađenje. Između srpskog jedinstva i koalicije sa Bakirom Izetbegovićem, ističu, izabrali su Bakira. Staša Košarac kaže da razumije i ogromnu nervozu čelnika SDS-a, nakon što su ih partneri iz SDA izigrali na pitanju usvajanja reformskih zakona, jer je propao još jedan njihov plan da ekonomski oslabe Srpsku. A to je, tvrdi, stvarni smisao SDS-ove borbe protiv akciza.

- Bilo je potpuno jasno i očekivano da će ponovo politika koju vodi Mladen Bosić i neki drugi oko njega odbiti našu inicijativu i dalje ići u zagrljaj Bakira Izetbegovića. Јoš jedanput apelujemo i želimo da jasno kažemo javnosti da nikada nije bio lošiji položaj Srba u institucijama BiH kakav je danas, ističe Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Kolegijum je odbio i inicijativu SNSD-a da se sutra raspravlja o smjeni predsjedavajućeg Doma Šefika DŽaferovića, zbog njegove ratne prošlosti. O ovome DŽaferović novinarima nije govorio, ali jeste potvrdio da će se set zakona o akcizama na sutrašnjoj sjednici sigurno naći.

- Izjašnjavaćemo se prije svega o hitnoj proceduri, a nakon toga o zakonima, ja očekujem da zakoni sutra budu usvojeni, ističe DŽaferović.

Tome u prilog ide i izjava njegovog stranačkog šefa Izetbegovića da će sedam ili osam poslanika SDA glasati za akcize. Bez obzira na ishod, izvjesno je da se sa akcizama, koje su unijele raskol u vlast na bh nivou, neće završiti vreli politički period za tu istu koaliciju, ali na hrvatsko-bošnjačkoj relaciji. Naime, do kraja sedmice u proceduri će se naći prijedlog izmjena Izbornog zakona HNS-a, kojem se već u najavi SDA oštro protivi.

- Ukoliko neko misli da on može određivati ko će biti, kako bi se izrazio, neki halal Hrvati ili halal Srbi koji će ih predstavljati po volji političkog Sarajeva, to jednostavno neće moći, kaže Mario Karamatić, delegat u Domu naroda PS BiH.

Ukoliko ove izmjene ne prođu trebalo bi da se očekuju i akcije i reakcije, što će dodatno zakomplikovati ionako komplikovanu situaciju, zaključuje Karamatić, koji je ranije izjavio – bez izmjena Izbornog zakona neće biti ni Savjeta ministara BiH.