latinica  ћирилица
20/04/2017 |  07:34 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Suđenje u predmetu "Milan Ninković i drugi" odgođeno za 16. maj

Suđenje u predmetu "Milan Ninković i drugi" odgođeno je za 16. maj jer odbrana trećeoptuženog Andrije Bjeloševića nije dostavila tužiocu i ostalim braniocima optuženih dokumenta koja je danas namjeravala da predoči svjedoku Obrenu Petroviću.
Obren Petrović - Foto: RTRS
Obren PetrovićFoto: RTRS

Bjeloševićev branilac Miodrag Stojanović objasnio je Sudu da, zbog svakodnevnog pribavljanja novih dokumenata iz različitih izvora - Centra za istraživanje rata i ratnih zločina u Banjaluci, arhiva Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i tužilačkih dokumenata koja do sada nisu korištena, nisu stigli da obiman materijal kopiraju i dostave kolegama.

"Ogroman je broj dokumenata, čak 110, a mi sa ovakvim resursima fizički nismo mogli to sve kopirati tri puta i dostaviti svim odbranama. Јesmo naveli da ćemo ta dokumenta koristiti, ali nismo fizički dostavili, što je naš propust", objasnio je Stojanović.

Konstatujući da je ovaj tehnički problem uzrokovala Bjeloševićeva odbrana, Sudsko vijeće je zaključilo da bi današnje saslušanje svjedoka Obrena Petrovića proteklo u neravnopravnom postupku, zbog čega je odgodilo pretres.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Јukić apelovao je da branioci međusobno sarađuju kako bi se ovaj sudski postupak što prije završio, prije svega imajući u vidu loše zdravstveno stanje prvooptuženog Milana Ninkovića.

Milan Ninković, Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić optuženi su da su od početka maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Izvor: SRNA