latinica  ћирилица
20/04/2017 |  08:24 ⇒ 08:32 | Autor: RTRS

Baštinac: Velike prednosti mini hidroelektrana

Pomoćnik ministra za enregetiku u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac rekao je da u Srpskoj ima 16 izgrađenih malih hidroelektrana, osam ili devet je u postupku izrade odnosno dobijanja građevinske dozvole, dok je za još nekoliko u toku izrada dokumentacije i studije izvodljivosti.
Milan Baštinac (foto:.atvbl.com) -
Milan Baštinac (foto:.atvbl.com)

Baštinac je naglasio da se od 2006. godine vode intenzivne aktivnosti na izgradnji malih hidroelektrana s obzirom na veliki značaj koji one imaju.

"Prednost malih hidroelektrana, prije svega, je u proizvodnji električne energije. Već sada u ovoj fazi imamo određene viškove električne energije. Oko 25 odsto proizvodnje je višak koji plasiramo na inostrano tržište, a u budućnosti, u dogledno vrijeme taj procenat će biti sve manji i manji kako se bude razvijala naša industrija koja će koristiti te viškove električne energije", istakao je Baštinac.

On je dodao da izgradnja malih hidroelektrana pozitivno utiče na razvoj industrije i preduzetništva u Srpskoj, kao i na razvoj lokalne zajednice na čijem prostoru se nalazi.

Prema njegovim riječima, male hidroelektrane imaju veliki značaj i u odbrani od poplava, jer fiksiranje obale rijeka doprinosi sprečavanju prelivanja vode iz korita na okolna zemljišta.

On je odbacio tvrdnje pojedinih predstavnika opozicije, udruženja i nevladinih organizacija za zaštitu prirode da se izgradnjom mini hidroelektrana uništavaju priroda i prirodna bogatstva.

Podsjetivši da Republika Srpska, prema ugovoru o osnivanju energetske zajednice, ima obavezu da do 2020. godine subvencioniše izgradnju malih hidroelektrana, Baštinac je za Televiziju K3 rekao i da se izgradi još desetak objekata, koliko je planirano, to bi bilo minimalno narušavanje prirode u Srpskoj i skoro beznačajno.

On je naglasio da su aktivnosti resornog ministarstva veoma intenzivne, navodeći da su otvorena dva projekta vjetroparka u istočnom dijelu Srpske po 50 megavata, a izdate su i koncesije za solarne elektrane koje su bazirane u južnom dijelu Republike.

"U svim tim projektima nastojimo do kraja da ispoštujemo sve zakonske procedure i sve parametre kako bi ekološke štete bile minimalne.

U skladu sa procedurama dodjele same koncesije, mi iz Ministarstva upućujemo ponudu lokalnoj zajednici na razmatranje, a ona lokalnom parlamentu koji odobrava ili ne odobrava određeni projekat od čega zavisi dalja procedura", rekao je Baštinac, dodavši da se nijedna koncesija nije dodijelila bez dozvole lokalne zajednice.

Izvor: SRNA