latinica  ћирилица
20/04/2017 |  09:37 | Autor: RTRS

Mogerini: Britanija gubi više nego EU

Velika Britanija će "Bregzitom" izgubiti više nego EU, izjavila je šef spoljne politike EU Federika Mogerini tokom posjete Pekingu.
Federika Mogerini (Foto:Tanjug, AP/Yves Logghe) -
Federika Mogerini (Foto:Tanjug, AP/Yves Logghe)

Mogerinijeva je naglasila da će pregovori sa Britanijom biti teški i da će EU izgubiti važnu članicu, prenosi "Dejli star".

"Sve zemlje članice su jednako važne za EU, jer svaka zemlja može da doprinese politici na nekom polju više nego druge. Ali ipak mislim da će Britanci izgubiti više od nas", rekla je Mogerinijeva.

Britanski premijer Tereza Mej zvanično je pokrenula proces izlaska Velike Britanije iz EU prošlog mjeseca. Pregovori će početi u junu, nakon vanrednih opštih izbora u ovoj zemlji, koji su planirani za 8. jun.

"U našim sporazumima jasno je da to traje dvije godine i samo dvije godine od kada proces počne, a to je bilo u martu ove godine. To se ne može odgoditi. Ne očekujem da će proces biti brži", rekla je Mogerinijeva.

Kina je izrazila zabrinutost zbpg procesa "Bregzita" jer strahuje od nestabilnosti evropskog bloka, koji je najveći trgovinski partner ove zemlje.

"EU će, čak i kada Britanija bude otišla, i dalje biti prvo svjetsko tržište i druga najveća ekonomija u svijetu", naglasila je Mogerinijeva.

Ona je dodala da je od partnera EU, uključujući Kinu, dobila poruku da je Unija neophodna i da je nezamjenjiv partner u današnjem svijetu.

Izvor: SRNA