latinica  ћирилица
20/04/2017 |  11:00 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Ivanić i Gruevski o političkoj krizi u Makedoniji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski u Skoplju su pozitivno ocijenili odnose BiH i Makedonije, koje karakteriše uzajamno prijateljstvo i razumijevanje.
Mladen Ivanić (foto: N1) -
Mladen Ivanić (foto: N1)

Gruevski je upoznao Ivanića o aspektima političke krize u Makedoniji i stavovima VMRO-DPMNE o ključnim pitanjima i načinima za prevazilaženje problema, saopšteno je iz VMRO-DPMNE.

Na sastanku je izraženo nezadovoljstvo VMRO-DPMNE takozvanom tiranskom platformom, dogovorenom u susjednoj zemlji, i negativnim posljedicama koje izaziva takvo miješanje u unutrašnje stvari susjedne države, suprotno principima dobrosusjedstva.

Istaknuto je da je VMRO-DPMNE za očuvanje unitarnosti, građanskog karaktera i poštovanja prava principijalne podrške svih zajednica u državi i suživot između Makedonaca, Albanaca, Turaka, Roma, Srba, Vlaha, Bošnjaka i ostalih.

Gruevski je ponovio stav VMRO-DPMNE da je jedini način izlaska iz krize organizovanje brzih parlamentarnih izbora, zajedno sa redovnim lokalnim izborima.

Delegacija BiH, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, otputovala je u utorak, 18. aprila, u zvaničnu posjetu Makedoniji.

Ivanić se u odvojenim susretima sastao sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i predsjednikom Vlade Emilom Dimitrijevim, a položio je vijence na Spomenik palim herojima Makedonije.

Tokom boravka u Makedoniji, predviđen je sastanak i sa predsjednikom opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranom Zaevom.

Ivanić i Ivanov poručili privrednicima - odnosi dvije zemlje najbolji u regionu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov poručili su privrednicima i poslovnim ljudima da su odnosi dvije zemlje najbolji u regionu, ali da je ekonomsku saradnju neophodno podići na još viši nivo.

Ivanić - Ivanov (Foto: predsjednistvobih.ba)

Obraćajući se prisutnim na Privrednom forumu BiH i Makedonije koji se u okviru zvanične posjete delegacije BiH Makedoniji održava u Skoplju, Ivanić je rekao da je, osim političkog, neophodno stvoriti i pozitivan poslovni ambijent u obje zemlje u kojem će se privrednici osjećati sigurno i koji će privući nove investitore.

"Obaveza političara jeste da, osim strogo političkih tema, uradimo sve i da olakšamo život privrednicima i stvorimo uslove za razvoj privrede. Bez ekonomskog razvoja nema ni dugoročne političke stabilnosti. Poslovni ljudi moraju da osjete jasne efekte i da ostvaruju profit, jer je samo tako moguće stvoriti i uslove za bolji i kvalitetniji život građana", rekao je Ivanić.

On je podsjetio na poslijeratnu situaciju, kada je BiH imala problem opšteg imidža, zbog kojeg nije bilo nikakvih ulaganja.

"Pozitivno je ipak to što, iako ulagači teško dolaze, kad dođu rijetko napuštaju BiH. Ako svi istinski damo sve od sebe, moguće je napraviti dobar ambijent. Zadovoljstvo mi je što imam priliku da vidim ovakav skup i očekujem da rezultat ovog privrednog foruma bude unapređenje prvenstveno vaše međusobne poslovne saradnje, od čega će automatski i naše dvije zemlje imati korist", poručio je Ivanić.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov je istakao da su odnosi BiH i Makedonije prijateljski, te da se u spoljnotrgovinskoj razmjeni Makedonije BiH nalazi na 20. mjestu.

"Imajući u vidu nivo političke i kulturne saradnje, neshvatljivo je kako dvije toliko prostorno i kulturno bliske zemlje mogu da imaju tako nizak nivo ekonomske saradnje. Zato smo danas tu, da pojačamo saradnju i da naša ekonomija i građani od toga imaju korist", rekao je Ivanov u obraćanju privrednicima.

Na Privrednom forumu u Skoplju učestvuje 11 kompanija iz BiH i 35 iz Makedonije, kao i predstavnici Spoljnotrgovinske komore i Agencije za unapređenje stranih investicija BiH /Fipa/.

Ivanić - Ivanov (Foto: predsjednistvobih.ba)

U okviru zvanične posjete delegacije BiH, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i zamjenik ministra inostranih poslova Makedonije Ilija Isajlovski potpisali su Sporazum o saradnji između Savjeta ministara BiH i Vlade Makedonije u procesu pristupanja EU.

Sporazum će doprinijeti bržem procesu evropskih integracija BiH, uz razmjenu znanja i iskustava sa Makedonijom i predstavlja jednu od obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju sa EU.

Na kraju zvanične posjete, Ivanov je sa Ivanićem i delegacijom BiH obišao Etno-selo "Neziri",saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Ivanić je sinoć u odvojenim susretima sa predsjednikom Makedonije Đorđom Ivanovim, predsjednikom Vlade Emilom Dimitrievim, predsjednikom Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranom Zaevim i predsjednikom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u dvije zemlje i mogućnostima za razrješenje političke krize u Makedoniji.

U delegaciji BiH su, osim Ivanića, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, ambasador BiH u Makedoniji Lepa Babić, kao i predstavnik Kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH Andrijana Katić.

Izvor: SRNA