latinica  ћирилица
20/04/2017 |  12:07 ⇒ 13:46 | Autor: RTRS

Pale: Vaskršnji prijem kod vladike Grigorija (VIDEO)

Okupili su se dobri ljudi u dobroj kući, zadužbini čestite srpske porodice Cekovića iz Sarajeva, poručio je administrator Mitropolije dabrobosanske, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. Sa vaskršnjeg prijema na Palama vladika Grigorije pozivao je prisutne predstavnike kulturnog javnog i političkog života na saborstvo i da ne zanemare činjenicu da su u Sarajevo generacije naših predaka utkale svoje živote.
Vaskršnji prijem kod vladike Grigorija - Foto: RTRS
Vaskršnji prijem kod vladike GrigorijaFoto: RTRS

Porodica Ceković simbol je srpskog stradanja, tragedije, srpskog egzodusa iz Sarajeva i zato sam vas ovdje simbolično okupio, poručio je vladika Grigorije. Dodao je da na taj način pokazujemo da se mi ne samo u ratu, nego i u miru moramo sklanjati na Pale.

"Ukoliko bi neko htio izbrisati pola istorije Sarajeva, to bi značilo brisanje postojanja Srba u Sarajevu. Nećemo moći samo da se pozivamo na istoriju, važno je da budemo sabrani i da jedni druge gledamo kao vječnoga brata", rekao je vladika Grigorije.

Na bliskost dva pravoslavna naroda i njihove tradicije i običaja, kao i na važnost hrišćanskog jedinstva ukazao je i ambasador Grčke u BiH.

Georgijus Iliopulus, ambasador Grčke u BiH istakao je da je najvažnije što mi kao hrišćani nikada ne slavimo sami već slavu iznosimo kroz zajedništvo.

Paljani kao i stanovnici Istočnog Sarajeva s ponosom gledaju na zadužbinu porodice Ceković, u nadi da će i ostati centar saborovanja.

Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, iskazao je zadovoljstvo što izražavamo sabornost i dodao da se postavlja zadatak da njegujemo ono što su ostavili Cekovići.

Boško Јugović, načelnik opštine Pale, naglasio je da je ukazana jedinstvena prilika da u kući koja predstavlja zavjet obnove se druženja i nađu zajednički interesi.

Cekovića kuća, legat Milojke Ceković Srpskoj, pravoslavnoj crkvi od nedavno je po preporuci vladike Grigorija otvorila svoja vrata za svakodnevne posjete i druženja.

Galerijski prostori oplemenjuju stalne postavke umjetničkih djela nastalih na paljanskoj likovnoj koloniji.