latinica  ћирилица
20/04/2017 |  12:32 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

"Odmetnuti" poslanici SDA: Glasaćemo za povećanje akciza ako ...

Odmetnuti poslanici SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedoivć i Sadik Ahmetović podržaće na današnjoj sjednici set zakona o povećanju akciza, uz uslov da budu usvojeni zaključci koje su predložili.

Јoš je neizvjesno hoće li zakon o akcizama biti usvojen na današnjoj sjednici i koji će ga poslanici podržati.

Ahmetović je rekao novinarima u Sarajevu da je riječ o zaključcima koje su zajedno pripremili, uz konsultaciju sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem i federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

On je odbacio medijske spekulacije prema kojima je svoje glasanje uslovljavao ličnim ustupcima.

"U vezi sa glasanjem o akcizama najveći pritisak prave oni kojima je potreban novac da očuvaju političke pozicije, a s njima su u principu i oni koji imaju firme i jedino gledaju lični profit. Ako je vlast odgovorna i ukoliko će provoditi zaključke, onda to daje nadu da će se građanima ublažiti ovaj novi namet. Zbog toga moje glasanje zavisi od sudbine zaključaka", pojašnjava Ahmetović.

Ovim zaključcima, Ahmetović i Mehmedović traže da nakon usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH ne dođe do povećanja maloprodajne cijene nafte sve dok se cijena na berzi drastičnije ne poveća /minimalno 20 odsto/, a ako dođe do većeg povećanja cijena nafte na berzi, Agencija za zaštitu potrošača, zajedno sa vladama, kontrolisaće formiranje cijena nafte u maloprodaji da ne bi došlo do povećanja cijena osnovnih proizvoda potrebnih za život ljudi u BiH.

Oni traže da razlika cijene od povećane akcize /10 plus pet feninga/ opterećene PDV-om, što iznosi 2,6 feninga, treba biti usmjerena isključivo za podsticaj poljoprivredi /plavi dizel/, za šta se zadužuju entitetska ministarstva poljoprivrede, zatim da zakon o podsticanju poljoprivrede u Federaciji BiH bude usvojen u roku od 90 dana, te da bude pokrenuta reforma javne uprave i da se obezbijede uštede neophodne za budžetsku izbalansiranost.

U zaključcima se navodi da treba predložiti akcioni plan za finansijsku održivost i ekonomsku stabilnost budžeta svih nivoa, bez zahvatanja kredita MMF-a, u roku od 60 dana, kao i da treba angažovati domaće i svjetske stručnjake da se u roku od šest mjeseci uradi strategija razvoja BiH koja bi bila usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH i entitetskim parlamentima, bez značajnog zaduživanja, a koristeći postojeće resurse BiH.

Ahmetović i Mehmedović očekuju da se o ovim zaključcima danas izjasni Predstavnički dom parlamenta BiH tokom rasprave o setu zakona o akcizama, koji je na dnevnom redu sjednice.

Izvor: SRNA