latinica  ћирилица
20/04/2017 |  13:10 ⇒ 13:28 | Autor: RTRS

Banjaluka: Otvorena izložba "Banjalučki ljekari u Kraljevini Јugoslaviji"

U banjalučkom Banskom dvoru otvorena je izložba "Banjalučki ljekari u Kraljevini Јugoslaviji". Izložbu je otvorio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.
Banjaluka: Izložba - Foto: RTRS
Banjaluka: IzložbaFoto: RTRS

Uz izložbu je izdata i monografija. Izložbu je priredio Arhiv Republike Srpske, a ona je dio manifestacija koje se priređuju povodom dana Grada- 22. aprila.

- Izložba obuhvata period dug 150 godina i predstavlja presjek slike Grada iz vremena između dva svjetska rata. U Banjaluci je otvoren niz izložbi koje nude vjeran prikaz istorijskih događaja, ali i sadašnjosti - istakao je Radojičić.

Autori su ponudili priču o 110 ljekara iz vremena Kraljevine Јugoslavije i njome su obuhvaćeni svi ljekari iz tog perioda. Izložba govori o njihovim školovanjima na evropskim univerzitetima, sa kojih su u Banjaluku donosili najsavremenija znanja iz tog perioda.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Danas se navršava i 64 godine Arhiva Srpske, koji je počeo kao mali gradski arhiv, ali je vremenom postao najveći regionalni arhiv na području bivše Јugoslavije, da bi sa stvaranjem Srpske postao Arhiv Republike Srpske.

Direktor Arhiva Bojan Stojnić čestitao je Dan Arhiva i Dan grada i gradonačelniku Banjaluke uručio Povelju grada Banjaluka iz 1494. godine.