latinica  ћирилица
20/04/2017 |  16:17 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Na području Trebinja sve više nesavjesnih vozača (VIDEO)

Na području Trebinja sve više vozača nezakonito koristi parking mjesta obilježena za osobe sa invaliditetom.
Nesavjesni vozači - Foto: RTRS
Nesavjesni vozačiFoto: RTRS

Zbog toga osobe sa inavliditetom nemaju slobodno parking mjesto ni ispred bolnice, ni drugih institucija i moraju da plaćaju praking. Negoduju i zbog toga što nadležni nesavjesne vozače ne kažnjavaju adekvatno.

Ovo je svakodnevna slika- 14 parking mjesta označenih za osobe sa invalididtetom zazuzimaju oni koji na to nemaju pravo. Svojim nesavjesnim ponašanjem uskraćuju osobama sa inavliditetom besplatan parking i lakši pristup nekim objektima.

Posebnu dozvolu- oznaku za invaliditet izdaje MUP RS,na pet godina, na osnovu medicinske dokumentacije i stepena inavlidnosti od najmanje 60%. Nisu rijetkost slučajevi falsifikovanja ili korišćenja nevažećih dozvola.

Osim nesavjesnih vozača koji nepropisno parkiraju na mjestima za OSI, na ovim parkinzima mogu se naži i kontejneri, stari agregati koji će mjesto zauzimazi ne na pet deset minuta nego i po nekoliko mejseci.

Dodatni problem, kako objašnjavaju osobe sa invaliditetom, je nekažnjavanje onih koji zloputrebljavaju njihova parking mjesta.

- Kad prijavite slučaj ili da se kazni taj neko, prvo kažu nadležan je Grad, pa nadležna je Policija, digao  sam ruke i rekao ok ne treba mi to mjesto parkiraću na obično, kaže Željko Budimir.

Iako je parking u nadležnosti gradskog Odjeljenja za stamebno- komunalne poslove, mogućnost kažnjavanja ima Policijska uprava Trebinje. Nadležni su saglasni da je neophodna bolja koordinacija, ali i izmjene pravilnika, kako bi sankcionisanje bilo djelotovrnije.

Čini se da krivcima uspijeva da se provuku "kroz iglene uši“ i izbjegnu kontrolu Parking službe i Policijske uprave, jer ih je svakim danom sve više. Prije nego što zauzmu njihovo mjesto na parkingu, neka se zapitaju da li bi voljeli da su na mjestu osoba sa invaliditetom.