latinica  ћирилица
20/04/2017 |  17:03 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Magazinović: Protiv povećanja akciza radi zaštite građana

Poslanik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović smatra da je odbijanjem hitne procedure za set zakona o akcizama i bankarstvu parlament još jednom odbio da poklekne pred pritiscima i odobri poskupljenje goriva od 10 KM po rezervoaru.
Saša Magazinović (foto: nap.ba) -
Saša Magazinović (foto: nap.ba)

"Tim prije što takvo poskupljenje apsolutno nema prateće mjere, budući da je više nego evidentno da će takvo poskupljenje pratiti lančano poskupljenje robe i usluga", rekao je Magazinović novinarima.

Prema njegovim riječima, pristup Savjeta ministara BiH nije bio odgovarajući jer nisu obrazložili svoj prijedlog nego su to radili predstavnici međunarodne zajednice.

Poslanici SDA Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović bili su uzdržani na glasanju o hitnoj proceduri za set zakona kojima se omogućava nastavak kreditnog aranžmana sa MMF.

Mehmedović je u izjavi novinarima rekao da je ovako glasao jer nije bilo raspoloženja da se usvoji minimum zaključaka koje su predložili Ahmetović i on, radi zaštite građana BiH od novog talasa poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

"Prilika je da se u skraćenoj proceduri amandmanski djeluje i da se ugradi ono što smo tražili zaključcima", smatra Mehmedović.

On dodaje da ga najmanje brinu sankcije stranke zbog ovakvog glasanja koje je presudilo da predloženi set zakona bude upućen u skraćenu proceduru.

Јasmin Emrić iz A-SDA bio je protiv hitne procedure, što obrazlaže činjenicom da se radi o važnim zakonima koji su novi nameti na građane BiH.

Protiv hitne procedure bio je i nezavisni poslanik Senad Šepić, nekadašnji član Kluba poslanika SDA, koji je ocijenio da današnje glasanje pokazuje koliko lideri i parlamentarna većina nisu svjesni situacije u kojoj se BiH nalazi.

Za hitnu proceduru glasalo je pet poslanika SDA, četiri HDZ-a BiH, šest iz SNSD-a, i četiri iz SBB-a.

Protiv hitne porcedure glasali su Salko Sokolović iz SDA, nezavisni poslanik Senad Šepić - nekadašnji član Kluba SDA, pet poslanika SDS-a, te nezavisni poslanik Јovan Vukovljak i Momčilo Novaković iz NDP-a.

Hitnu proceduru odbilo je i petoro poslanika DF-a, dvojica poslanika SDP BiH, te Zaim Backović iz BPS-a, Јasmin Emrić iz A-SDA i poslanik HDZ 1990 Diana Zelenika.

Uzdržani su bili poslanici SDA Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović.

Današnjoj sjednici Predstavničkog doma ne prisustvuju Sefer Demirović iz SDA i Mirsad Mešić iz SDP.

Izvor: Srna