latinica  ћирилица
20/04/2017 |  17:56 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

"Neusvajanjem zakona smo se doveli u tešku situaciju"

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Amir Fazlić izjavio je da je šteta što danas nije po hitnoj proceduri usvojen set prijedloga zakona koji predstavljaju uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om.

"Nažalost, danas smo bili svjedoci parlamentarne rasprave i još jednog pokušaja da usvojimo set zakona koji bi obezbijedio pokretanje infrastrukturnih objekata u BiH, prije svega auto-puta na Koridoru `Pet ce`", rekao je Fazlić novinarima.

On je istakao da je poznato šta znači pokretanje tih velikih kapitalnih projekata za BiH.

"Normalno, tome je prethodila rasprava o zaključcima koji su trebalo prije svega da obezbijede sigurnosti poljoprivrednim proizvođačima, da obezbijede sigurnost građanima da do povećanja goriva ne treba da dođe", rekao je Fazlić.

On je podsjetio na stav SDA da povećanja cijena goriva ne treba da snose samo građani, nego i da nešto mogu korigovati i distributeri.

"Zašto i oni ne bi snosili te troškove, a ne sve da ide na teret građana. Nažalost, populizam, politika koja ide da se dodvori građanima, a ne sagledava realnu situaciju dovela je do ovoga", naglasio je Fazlić.

Predsjedavajući Kluba SDA naglasio je da je činjenica da je usporen napredak u zemlji u kojoj se ne gradi infrastruktura.

"Mislim da smo se ovim doveli u tešku situaciju, cijela zemlja, i poljoprivreda i svi građani. Mislim da je veća šteta što ovo danas nismo usvojili", rekao je Fazlić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku četiri zakonska prijedloga čije usvajanje predstavlja uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om i uputio ih je u skraćenu parlamentarnu proceduru.

Za hitnu proceduru je glasalo 19 poslanika, protiv je bilo takođe 19, dok su uzdržana bila dva poslanika.

Izvor: Srna