latinica  ћирилица
20/04/2017 |  18:14 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Tegeltija: Švedska pomaže jačanje efikasnosti pravosuđa u BiH

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija izjavio je danas u razgovoru sa švedskim zvaničnicima da je cilj saradnje sa Švedskom jačanje efikasnosti pravosuđa u BiH, te unapređenje unutrašnje organizacije sudova radi postizanja efikasnosti i kvalitetnijeg rada u sudovima.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je rekao da je Švedska njihov dokazani partner koji tradicionalno pruža veliku pomoć, uključujući i finansijsku, kroz projekte namijenjene pravosuđu u BiH.

"Naša saradnja se potvrdila i nastavila u decembru 2016. godine potpisivanjem ugovora o grantu i početkom druge faze Projekta unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH", istakao je Tegeltija.

Uoči sastanka ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg izjavio je novinarima da je potpisan ugovor između dvije zemlje vrijedan 1,7 miliona evra, koji će trajati tri godine, te da će sudska administracija Švedske imati istaknutu ulogu u toj saradnji.

"Svjesni smo da radimo u veoma osjetljivom okruženju, ali s druge strane svjesni smo da je to od velike važnosti za kreiranje sigurne budućnosti u BiH, uz uspostavljanje vladavine prava", istakao je Hagelberg.

Generalni direktor Sudske administracije Švedske Martin Holmgren nada se da će ova saradnja biti uspješna zato što će dva suda iz Švedske direktno sarađivati sa sudovima u BiH.

Projektom je predviđena analiza zakonskog okvira koji uređuje finansijske izvještaje nosilaca pravosudnih funkcija i uspostavljanje efektivnog sistema kontrole, obrade i objavljivanja podataka iz tih izvještaja, kao i uvođenje digitalnog registra finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija.

Cilj ovih aktivnosti je da se pravosudni sistem u BiH učini veoma transparentnim javnosti.

Izvor: Srna