latinica  ћирилица
20/04/2017 |  18:52 ⇒ 21/04/2017 | 11:34 | Autor: RTRS

Novi apsurdi bh. pravosuđa - Upućeni na izdržavanje kazne, a u zatvoru od 2013. (VIDEO)

U bh. pravosuđu, odavno već apsurdi su poprimili patološki predznak!
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Mnogo smo ih zabilježili i o njima izvještavali samo u jednom sudskom procesu koji je vođen protiv Duška Јevića i Mendeljeva Đurića zbog ratnog zločina.

I najnoviji je vezan upravo za taj predmet. Odlukom Suda BiH upućeni su na izdržavanje zatvorske kazne u Kazneno–popravni zavod u Foči.

Problem je, međutim, što je Odluka napisana tek prije 10 dana, a Đurić i Јević u Foči kaznu izdržavaju neprekidno, još od 2013. godine.

Kada odlučuju sudije poput Mire Smajlović, onda Srbi kaznu "izdržavaju" i bez presude! Pravosnažna Mendeljevu Đuriću i Dušku Јeviću izrečena je 3. marta ove godine.

Uputni akt za izdržavanje kazne, sa potpisom sudije Smajlović ispisan je 10. aprila. No Uputni akt, umjesto na adrese njihovih domova, Đuriću i Јeviću isporučen je - u KPZ Foča.

U Aktu piše: "Na osnovu pravosnažne drugostepene presude Suda BiH u trajanju od 20 godina upućujete se na izdržavanje kazne zatvora u Kazneno popravni zavod zatvorenog tipa u Foči".

A oni kaznu "izdržavaju" još od 2013. godine. Tada im presudila upravo Smajlovićeva i njene kolege iz Sudskog vijeća. Prekršili su Konvencije o ljudskim pravima i presudili nezakonito. Njihove "greške" tri godine kasnije ispravio je usnuli Ustavni sud BiH. Presudu je poništio, no Јević i Đurić ostali su u zatvoru.

Opet je, naravno odlučivala "grešna" sutkinja Smajlović. Isto kako je prilikom izricanja prve presude "zaboravila" na baš tada aktuelnu Odluku Suda za Ljudska prava u Strazburu u predmetu Maktouf i Damjanović , tako je nakon poništene presude "zaboravila" da o istoj službeno obavijesti upravu KPZ Foča.

Greške "zaboravne" sutkinje mjesto će pronaći u još jednoj apelaciji Ustavnom sudu BiH. Mjesta će biti, najavljuje advokat Stojanović, i za dužinu zatvorske kazne izrečene u ponovljenoj presudi. Јer prema KZ SFRЈ zatvor od dvije decenije alternativa je za smrtnu kaznu. A smrtna kazna odavno ukinuta! Pitanja za apelaciju ima još.

Individualizacija krivične odgovornosti i sankcija – jedno je od osnovnih pravnih načela. No i ono je često predmet "zaborava u BH pravosuđu. Јer kako drugačije objasniti nakaradnu sarajevsku pravosudnu praksu prema kojoj su sve poništene zatvorske kazne duže od 20 godina, a bilo ih je najmanje 13, linearno promijenjene u dvodecenijske!?