latinica  ћирилица
20/04/2017 |  21:52 ⇒ 22:49 | Autor: RTRS

Promovisana knjiga "Ustaški stožer za Bosansku Krajinu"

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je promovisana knjiga "Ustaški stožer za Bosansku Krajinu: studija Milana Vukmanovića i izbor iz građe".
Promovisana knjiga "Ustaški stožer za Bosansku Krajinu" - Foto: SRNA
Promovisana knjiga "Ustaški stožer za Bosansku Krajinu"Foto: SRNA

Ova knjiga ima veliku istorijsku vrijednost, jer je zasnovana na istorijskoj građi, činjenicama i svjedočenjima o ustaškim zločinima iz tog vremena, rekao je direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojni.

"Knjiga sadrži istorijsku građu koja je zasnovana na tri izvora - zapisi sa suđenja 1947. godine ustaškom stožerniku Viktoru Gutiću i njegovim saradnicima u Banjaluci, optužnicu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, te presudu Vrhovnog suda tadašnje Narodne Republike BiH", istakao je Stojnić.

Pomoćnik direktora Arhiva Verica Stošić rekla je da knjiga Milana Vukmanovića pokazuje kako je u to vrijeme bila organizovana ustaška vlast na području Banjaluke i Bosanske Krajine.

"U to vrijeme jednostavno nije bilo moguće biti Srbin, Јevrej, Rom ili čovjek koji drugačije i normalno misli o životu", istakla je Stošićeva.

Ona je podsjetila da je u to vrijeme ustaška vlast u Banjaluci natjerala veliki broj pravoslavaca da pređu u katolike, navodeći podatak iz arhivske građe da je samo u Banjaluci 1.213 Srba natjerano da pređe u katolike.

Stošićeva je govorila i o biografiji Milana Vukmanovića.

Saradnik u Arhivu Republike Srpske Borivoje Milošević rekao je da je ustaški stožernik Viktor Gutić u to vrijeme bio gospodar života i smrti na području Banjaluke i Bosanske Krajine.

"Gutić je, kako ga je opisao jedan od svjedoka na suđenju bio čovjek iz tame, koji se u tamu i vratio", istakao je Milošević.

Promociji knjige prisustvovali su predstavnici Arhiva Republike Srpske, istoričari, javni radnici iz oblasti kulture i nauke.

Izvor: SRNA