latinica  ћирилица
20/04/2017 |  22:00 ⇒ 22:48 | Autor: RTRS

Sarajevo- Održan Prosvjetin Vaskršnji koncert

Tradicionalni Vaskršnji koncert koji organizuje sarajevsko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta, održan je večeras u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.
Sarajevo- Održan Prosvjetin Vaskršnji koncert - Foto: SRNA
Sarajevo- Održan Prosvjetin Vaskršnji koncertFoto: SRNA

Ovo je već peta godina da se organizuje Vaskršnji koncert u Domu Oružanih snaga BiH, dok se Božićni koncert održava već sedmu godinu u Narodnom pozorištu, a i jedan i drugi koncert su postali tradicionalni, rekao je predsjednik SPKD Prosvjeta, Savo Vlaški.

"Naši koncerti su jako dobro posjećeni, a posebno mi je drago što ima sve više i mladih ljudi koji pokazuju interesovanje za duhovnu i tradicionalnu muziku", istakao je Vlaški.

On je naglasio da, osim Srba, koncerte redovno posjećuju i pripadnici drugih nacionalnosti, te da mu je posebno drago da su "Prosvjetini" koncerti postali prepoznatljivi u Sarajevu, ali i šire.

Prema njegovim riječima, večerašnji koncert se održava zahvaljujući pomoći Ministarstva odbrane BiH, koje je i ove godine besplatno ustupilo salu Doma OS i Misiji OEBS-a od koje su dobili neophodnu materijalnu pomoć.

Ove godine najveći hrišćanski praznik obilježen je koncertom hora studenata Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu koji, osim studenata iz BiH, pohađaju i studenti iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

Hor je nastupao na skoro svim svjetskim takmičenjima duhovne muzike i donosio brojne nagrade.

Ovogodišnji koncert sastojao se iz dva dijela. U prvom dijelu hor je izveo duhovnu pravoslavnu muziku, a u drugom etno i tradicionalne pjesme.

Gosti večeri bili su hor i orkestar Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Istočnom Sarajevu kojim diriguje Јovana Marić, te student četvrte godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, smjer harmonika, Aleksandar Nikolić, koji je stipendista Prosvjete.

Osim brojne publike i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, koncertu su prisustvovali šef Misije OEBS u BiH DŽonatan Mur, predsjednik Јevrejske zajednice u BiH Јakob Finci i potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

Nakon koncerta za prisutne je priređen svečani koktel.

Izvor: SRNA