latinica  ћирилица
21/04/2017 |  09:33 | Autor: RTRS

Okuplja se svjetska finansijska elita - koje su teme

Svjetska finansijska elita je počela da se okuplja u Vašingtonu uoči zvaničnog početka prolećnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

Zasjedanje dvije institucije, koje okupljaju 189 zemalja članica, omogućiće da se one prvi put suoče sa agendom američkog predsjednika Donalda Trampa - "Amerika na prvom mjestu", i to samo na dva bloka udaljenosti od Bijele kuće, primjećuje britanska agencija Rojters.

"Glavna tema ovog zasjedanja će biti Tramp i efekti njegove politike na međunarodnu agendu", kaže bivši član Upravnog odbora MMF-a, Domeniko Lombardi.

MMF je nedavno naročito upozorio na Trampov plan smanjenja trgovinskog deficita SAD, koji bi, kako je saopšteno, mogao da sadrži i mjere za ograničavanje uvoza.

Protekcionističke mjere će, kako je objavljeno u posljednjem izvještaju te institucije, naročito ugroziti rast globalne ekonomije, koji počinje da dobija na zamajcu.

MMF je, takođe, prije dva dana predstavio dvije studije, kojima se ukazuje na opasnosti fiskalnih predloga Donalda Trampa i njegovih ideja o poreskim reformama, koje bi, kako navodi MMF, mogle povećati javni dug, čime bi se ugrozio rast.

Proljećno zasjedanje, koje će trajati do nedjelje, 23. aprila, ove godine je u sijenci geopolitičkih tenzija, neizvjesnosti u pogledu budućnosti Evropske unije i rastuće nepredvidivosti američkog predsjednika, piše britanski list "Gardijan".

Pet tema će, prema pisanju tog lista, dominirati proljećnim zasjedanjem, a to su protekcionizam i trgovina, niska produktivnost, politička neizvesnost, migracije i rastuće kamatne stope u SAD.

Ulazak Donalda Trampa u Bijelu kuću je probudio zabrinutost međunarodnih institucija, kao što je MMF, od novog talasa protekcionizma.

U strahu da bi Tramp i drugi populistički političari širom svijeta mogli da dodatno ugroze usporavanje međunarodne trgovine, MMF će bez sumnje iskoristiti zasjedanje kako bi izdao novo upozorenje vezano za posljedice protekcionizma.

Pitanje slabog rasta produktivnosti takođe će se naći pred zvaničnicima MMF-a i Svjetske banke, jer je to nešto što ima ozbiljne posljedice po rast i životni standard.

Među ključnim temama zasjedanja biće i neizvjestan ishod izbora u Francuskoj i Njemačkoj, povećanje razmjera međunarodnih migracija, kao i relativno jak dolar i podizanje troškova zaduživanja u SAD.

Zasjedanje dvije globalne institucije će okupiti na hiljade delagata, poput ministara finansija, guvernera centralnih banaka i poslovnih lidera.

Izvor: TANЈUG