latinica  ћирилица
21/04/2017 |  09:40 ⇒ 11:49 | Autor: RTRS

Lavrov: Zapad pokušava da promijeni cilj istrage

Odbijanje plana istrage o navodnom napadu hemijskim oružjem u sirijskom gradu Han Šejhun u provinciji Idlib, kao i optužbe protiv Vlade u Damasku, su očigledno odstupanje od rezolucije 2254 i pokušaj sprovođenja u djelo ideje o promjeni vlasti u zemlji, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnya) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnya)


Lavrov je podsjetio da je Rusija juče predložila zajedničku istragu koju bi u Idlibu i Homsu sprovodili stručnjaci iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja, ali je Zapad odbio prijedlog Rusije.

"Predložili smo zajedničku istragu u dva sirijska grada, ali je Zapad bez objašnjenja odbio taj prijedlog", rekao je Lavrov na sastanku sa kineskim kolegom Vangom Јiem.

Ruski ministar je rekao da je situacija veoma ozbiljna, jer je evidentno da je lažna informacija o tome da je sirijska Vlada koristila hemijsko oružje iskorištena da se sprovođenje rezolucije 2254, koja podrazumijeva mirno rješenje, zamijeni sprovođenjem u djelo ideje o promjeni vlasti u Siriji, prenosi TASS.

Izjava ruskog diplomate predstavlja odgovor na navode iz Pariza i Londona o tome da francuski i britanski stručnjaci već imaju uzorke iz Idliba i Homsa koji su potrebni za istagu.

"Јoš nismo dobili odgovor na pitanje o porijeklu uzoraka", rekao je Lavrov.

Izvor: SRNA