latinica  ћирилица
21/04/2017 |  11:28 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Vlada - Sindikati: Potpisan memorandum o izmirivanju obaveza (VIDEO)

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, Vlada i sindikati uprave, pravosuđa, MUP-a i prosvjete - definisali su način isplate 17 miliona 700 hiljada maraka obaveza iz prethodnog perioda.
Potpisivanje Ugovora - Foto: RTRS
Potpisivanje UgovoraFoto: RTRS

Dogovoreno je da se tekuće obaveze redovno isplaćuju i da zajednički nađu rješenje za budžetske korisnike, koji su pokrenuli tužbe za naplatu dugovanja.

Koncept izmirenja obaveze prema budžetskim korisnicima predviđa da prvo budu isplaćene obaveze nastale od 2011. do 2014.godine, i to prioritetno otpremnine u iznosu od 765.000 maraka. Radnicima će novac biti uplaćen nakon što prime aprilsku platu.

"Nakon toga, u dvije rate obaveze iz 2011. – 2014.u iznosu od 903.000 maraka. Preostale obaveze iz 2015. i 2016. biće u 12 jednakih rata'', izjavio je danas potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović.

Od ukupnog iznosa dugovanja, 4,5 miliona predstavljaju utužene obaveze. Јedan od zahtjeva sindikalaca bio je da zajedno sa resornim ministarstvom rade na rješavanju pitanja radnika koji su pokrenuli tužbe, a još nisu dobili presudu.

"Dogovoreno je, a tako piše i u članu 4.ovog dokumenta, da u roku od mjesec dana od potpisivanja resorna ministarstva i sindikati zajedno rade na rešenju tog pitanja. Nisu to jedine presude, one su u tretmanu izvršenja, a biće izmirivane po redosljedu kako su donošene presude", dodao je Kasipović.

"Јoš jedna stvar koja nije pomenuta, a dogovorena je s Vladom da idemo u pregovore o regulisanju načina prevoza i da to uradimo na najbolji način", kaže predsjednik sindikata uprave Tomislav Vrhovac.

Kasipović je poručio da dogovor Vlade i sindikalaca u vezi sa izmirenjem obaveza predstavlja način na koji se može raditi i ubuduće, pa i kada je riječ o važnim pitanjima poput pregovora o kolektivnom ugovoru.