latinica  ћирилица
21/04/2017 |  11:40 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Prijedor: Otvorena izložba "Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovijekovnih ratnika" (VIDEO)

U prijedorskom Muzeju Kozare otvorena je izložba "Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovijekovnih ratnika".
Prijedor: Otvorena izložba "Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovijekovnih ratnika" - Foto: SRNA
Prijedor: Otvorena izložba "Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovijekovnih ratnika"Foto: SRNA

Predstavljeno je 18 eksponata srednjovjekovnog naoružanja koje je korišćeno na području nekadašnjeg Donjeg Kraja, odnosno današnje Krajine.

Prijedorčani će u narednom periodu biti u prilici da vide srednjovjekovne mačeve, koplja, buzdovane, sjekire, ali i verižni oklop pronađen u okolini Sanskog Mosta, raritet koji spada u najbolje očuvane primjerke srednjovjekovnih oklopa na našim prostorima. Eksponati su dio zbirke Muzeja Republike Srpske.

"Ovi predmeti prikupljani su poslednjih 80 godina, netom nakon formiranja nekadašnjeg muzeja Vrbaske banovine, kako se nekad Muzej Republike Srpske nazivao, tako da je najstariji eksponat iz 1932 godina, a najmlađi iz 2012 godine", rekao je viši kustos istoričar u Muzeju Republike Srpske Јanko Vračar.

Tematsku izložbu prati i katalog sa opisima i ilustracijama, a cilj je da se Prijedorčanima prikaže svakodnevni život ratnika od 11. do 16. vijeka.

"Na jedan zanimljiv način posjetiocima može da približi jedan dio srednjovijekovne prošlosti, da približi život rastnika, način njihovog ratovanja, kao i oružje koje su koristili", istakla kustos istoričar Muzeja Kozare Nataša Tošanović.

Izložba Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika u prijedorskom Muzeju Kozare biće otvorena do 10. maja.