latinica  ћирилица
21/04/2017 |  13:00 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

Kuzmanović: Ove godine više zajedničkih skupova ANURS-a sa SANU

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ će u ovoj godini zajedno sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti /SANU/ organizovati pet skupova o različitim temama, među kojima su ekonomska saradnja Srpske i Srbije, stepen ostvarivanja specijalnih paralelnih veza, te visoko obrazovanje, najavio je danas predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović.
Rajko Kuzmanović - Foto: SRNA
Rajko KuzmanovićFoto: SRNA

"Među ovim skupovima biće onaj o ekonomskoj strategiji saradnje Srpske i Srbije sa stanovišta koliko Akademija može doprinijeti tom pitanju", rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci, gdje je danas održana prva sjednica Predsjedništva ANURS-a u novom sastavu na kojoj je usvojen program rada za ovu godinu.

On je dodao da će jedna od tema tih skupova biti posvećena putevima i stranputicama visokog obrazovanja, koje je došlo u pasivnu situaciju u odnosu na bolonjski proces, gdje će akademici dati preporuku kako se dalje kretati u tome.

"To je važno i nama i Srbiji. Tu je i niz pitanja na kojima ćemo zajedno raditi, kao što je u kom stepenu se ostvaruju specijalne paralelne veze Srbije i Srpske, odnosno kako u tome učestvuju dvije akademije", naveo je Kuzmanović.

On je rekao da će se prvi tom Enciklopedije Republike Srpske naći u štampi, najvjerovatnije, oko 20. maja.

Kuzmanović je izrazio zadovoljstvo radom ANURS-a u prošloj godini u kojoj je urađeno mnogo u okviru objektivnih mogućnosti, navodeći da je, između ostalog, ANURS uspostavio veze sa 12 evropskih akademija.

On je dodao da je na današnjoj sjednici Predsjedništva završeno i konstituisanje tijela akademije, odnosno da je utvrđen novi sastav 15 odbora koji djeluju u okviru ANURS-a.

Izvor: SRNA