latinica  ћирилица
21/04/2017 |  13:25 | Autor: RTRS

Vulin: Musliju svojim izjavama poziva na treći balkanski rat

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je da predsjednik opštine Bujanovac Јonuz Musliju svojim izjavama, da je unija Albanije i Kosova "besmislena bez Preševske doline, Medveđe, Bujanovca i Preševa", poziva na treći balkanski rat.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Vulin kaže i da Musliju, koji je i predsjednik Nacionalnog albanskog savjeta, poziva na rušenje ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Srbije.

"Njegova izjava je jasan napad na ustavni poredak i teritorijalni integritet Srbije. Ovo treba da komentarišu nadležni državni organi i on bi za ovo morao da odgovara", rekao je Vulin novinarima u Bujanovcu.

On ističe da ova izjava nije neka politička izjava, niti lični stav, već poziv na rušenje ustavnog poretka i ugrožavanje teritorijalnog integriteta Srbije.

"Ovo je nastavak onoga što je učinio /albanski premijer /Edi Rama, što je nastavio /predsjednik samoproglašenog Kosova/ Hašim Tači, to je poziv na treći balkanski rat za stvaranje velike Albanije", kaže Vulin.

On je pozvao EU i NATO da reaguju i kazne Ramu što pokušava da izazove balkanski rat.

"Onaj ko misli da će se rat voditi samo na teritoriji Srbije, zaboravlja da se `velika Albanija` proteže i na Makedoniju, Grčku i Crnu Goru. Nikada se nijedan balkanski rat nije vodio na teritoriji samo jedne zemlje i zato NATO treba da obuzda svoju članicu Albaniju", istakao je Vulin.

On je ponovio da Srbija želi mir i stabilnost u regionu i da ne želi da ratuje.

"Nemamo nijednu dječiju glavu za bacanje. Albanija Edija Rame izgleda da ima višak dečijih glava. Izgleda da ima višak glava da baci u nekom besmislenom ratu", rekao je Vulin i zatražio od Nacionalnog savjeta Albanaca da se izjasni da li je izjava Muslijua i njihov stav ili samo stav jednog čovjeka.

Izvor: SRNA