latinica  ћирилица
21/04/2017 |  13:42 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Postoji Predstavništvo Srpske u Izraelu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Predstavništvo Srpske u Izraelu postoji, te najavio da će za mjesec, dva otići u tu državu, gdje će sva pitanja u vezi sa tim konačno biti razriješena.
Zastava Izraela - Foto: Getty Images
Zastava IzraelaFoto: Getty Images

Dodik je istakao da je cijela priča proizvod frustracija određenih ljudi, prije svega /Aleksandra/ Saše Nikolića koji je radio u Predstavništvu i ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka, a da je, nažalost, Ministarstvo inostranih poslova Izraela u tom smislu instrumentalizovano.

"U tom predstavništvu je jedno vrijeme radila osoba po imenu Saša koji ima velike ambicije. Pošto mu je bilo dugo čekati da preuzme funkciju šefa počeo je da osporava bilo kakav rad, tako da je to sve njegova priča", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu postoji u skladu sa izraelskim zakonima i da je riječ o privrednom predstavništvu koje radi po ovlaštenjima predsjednika i Vlade Republike Srpske.

On je naglasio da šef Predstavništva Arie Livne nikada se nije predstavljao kao diplomata, niti predstavništva Srpske u inostranstvu imaju diplomatski status, ali da su zahvaljujući Livenu mnogi zvaničnici iz Srpske boravili u Izraelu.

"Livne je više uradio za Republiku Srpsku nego Crnadak i /lider PDP Branislav/ Borenović zajedno i što će ikada učiniti", istakao je Dodik.

On je dodao Predstavništvo u Izraelu podliježe revizorskoj ocijeni i institucija Izraela i da nikada nije utvrđena neka nezakonitost u radu, niti finansijska zloupotreba.

Dodik je naglasio da stoji iza svega što je Livne uradio, koji nije zloupotrijebio novac Srpske, a mnogo je doprinio povezivanju Izraela i Srpske.

On je podsjetio da su sa njim Livne i Nebojša Radmanović, koji je bio član Predsjedništva BiH, doprinjeli da BiH u Savjetu bezbjednosti UN ne glasa za Palestinu, kao i da je Livne za vrijeme bombardovanja Srbije organizovao proteste u Јerusalimu i Tel Avivu.

Dodik je naglasio da Srpska cijeni Izrael i Јevreje, te napomenuo da će danas ugostiti predstavnike određenih gradova u Izraelu sa kojima će razgovarati i o ovoj temi.

On je istakao da su "zablude i sujeta Crnatka druga priča", koji je prilikom boravka u Izraelu pričao o muslimanima u BiH, a nije pomenuo da u tom narodu ima onih koji su na strani "Islamske države".

"Neću da kažem da su svi muslimani teroristi, ali smo vidjeli zadnjih godina u BiH da su svi teroristi ovdje bili muslimani. Crnadak i neki ovdje pokušavaju da zataškaju tu priču", kaže Dodik.

Izvor: SRNA