latinica  ћирилица
21/04/2017 |  14:10 ⇒ 14:11 | Autor: RTRS

Bogdanić: Do naplate potraživanja razgovorom, a ne blokadom računa

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić najavio je danas da će pokušati da riješi novonastali problem Bolnice "Sveti apostol Luka", kojoj je blokiran račun zbog potraživanja dobojskog "Vodovoda" u iznosu od 500.000 KM.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

"Svi bi trebalo da imaju razumjevanja - zaposleni i lokalna vlast, kao i dobavljači, kako bi našli način da obezbijedimo sredstva za sva potraživanja koja će biti plaćena. Nije trebalo da dođe do blokade računa, jer se kroz razgovor moglo naći racionalnije rješenje", rekao je Bogdanić.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske za adaptaciju dobojskog Doma zdravlja u protekle tri godine uložila 800.000 KM i na taj način pokazala svoj odnos prema ovoj lokalnoj zajednici i očuvanju zdravlja stanovnika.

"Očekujem da će lokalna vlast imati razumijevanje za rješavanje ovog problema, da će na neki način da naplate svoja potraživanja i da neće doći do blokade rada u ovakvoj zdravstvenoj ustanovi", poručio je Bogdanić.

Nakon razgovora sa novoimenovanim vršiocem dužnosti direktora Bolnice "Sveti apostol Luka" Miloradom Živkovićem, Bogdanić je rekao novinarima da mu nije drago što se odmah susreo sa gorućim problemima ove zdravstvene ustanove.

On kaže da je sa Živkovićem razgovarao i o tome kako da Bolnica funkcioniše na najbolji način dok ne bude izgrađena nova zgrada ove zdravstvene ustanove
na čemu Vlada Srpske radi vrlo posvećeno i u punom kapacitetu.

Bogdanić je rekao da razlozi za kadrovskovske promjene u ovoj, ali i drugim zdravstvenim ustanovama leže u opredjeljenju da se zajednički radi i razgovara o organizaciji, finansiranju i objedinjavanju javnih nabavki kako bi se došlo do kvaliteta i povoljnijih cijena.

"Od novog menadžmenta dobojske Bolnice očekujem da Vladi dostavi jasan plan izlaska iz problema, dok će Vlada, Fond zdravstvenog osiguranja i ostali sudionici naći načina da ova bolnica funkcioniše na drugi način, sa ciljem da sredstva do kojih je jako teško doći budu usmjerena na očuvanje zdravlja ljudi, a da sve ostalo u najvećoj mjeri bude eliminisano", poručio je Bogdanić.

Živković je rekao da Bolnica "Sveti apostol Luka" dobavljačima duguje oko pet miliona KM, a radnicima, za poreske i druge obaveze više od 40 miliona KM.

"Blokada računa izazvala je velike probleme, jer je došla u pitanje isplata plata zaposlenima, ali isto tako i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga", rekao je Živković.

On smatra da je pozadina blokade računa političke prirode i da iza toga stoji lokalna vlast, navodeći da je račun Bolnice, nakon što je imenovan za direktora, blokiran dva puta tokom 15 dana, što se nije dogodilo proteklih deset godina.

Živković kaže da je pokušao da riješi problem dugovanja "Vodovodu", da je upućen i dopis, ali da je odgovoreno sa blokadom računa.

On ističe da je po stupanju na dužnost vršioca dužnosti direktora Bolnice zatekao loše upravljanje i odnos prema ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali da se rješenje može pronaći u sistematizaciji, smanjenjem broja radnika sa ugovorom o radu i novim bodovanjem radnih mjesta, što bi dovelo do značajnih ušteda sredstava.

Živković navodi da bi do dugoročnog smanjenja gubitaka trenutno paviljonskog tipa Bolnice moglo doći nakon izgradnje nove bolnice.

Izvor: SRNA