latinica  ћирилица
21/04/2017 |  14:13 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

Druhi Јahorina ekonomski forum- razvojne šanse malih ekonomija

Na dvodnevnom poslovnom skupu “Јahorina ekonomski forum 2017.“, više od 50 stranih i domaćih predavača će sa očekivanih 300 delegata, gostiju i predstavnika medija otvoriće dijalog na temu unapredjenja privrednog ambijenata Republike Srpske, ali i cijele Bosne i Hercegovine.
Predstavljene aktivnosti 2.Јahorina ekonomskog foruma - Foto: RTRS
Predstavljene aktivnosti 2.Јahorina ekonomskog forumaFoto: RTRS

I ove godine tokom dva dan na jednom mjestu okupiće se visoki državni zvaničnici iz cijele države, predstavnici akademske zajednice, korporativnog sektora, a Forum će biti i mjesto susreta brojnih ambasadora, delegacije Evropske Unije, EU parlamenta, delagata Grčke, Kine i drugih zemalja regiona, ali i šire.

Skup organizuje Udruženje ekonomista SWOT, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Agenda drugog Јahorina ekonomskog foruma najavljuje zanimljive predavače od kojih će se neki prvi put predstaviti poslovnoj javnosti Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik predsjedništva BiH Mladen Ivanić će sa ambasadorom Lars-Gunar Vigemarkom, šefom delegacije EU u BIH razmatrati načine na koje se male ekonomije mogu prilagoditi globalnim promjenama na Plenarnoj sjednici pod nazivom Globalna ekonomska kretanja i male ekonomije, kojom će forum zvaničnoi poceti.

Panel o Specijalnim ekonomskim zonama i mogućnostima koje one pružaju ugostiće Јuana Torrentsa, predsednika FEMOZE (Međunaorodno udruženje slobodnih ekonomskih zona), dok će Branko Muidža, iz svoje pozicije predsjednika Savjeta stranih investitora BIH, ali i generalnog direktora Heidelberg Cement grupe za Hrvatsku i BIH, dati zanimljiv osvrt na građevinarstvo kao faktor razvoja domaće ekonomije na istoimenom panelu).

Panel koji će dotaci temu odlaska mladih iz zemlje, baviće se odnosom tradicionalnih industrija poput drvne, poljoprivredne ili metalne i novih, modernih koje regrutuju programere, inženjere, – kadar koji tradicionalno u našoj zemlji stekne odlično obrazovanje, ali ga iskoristi u inostranstvu. Sa druge strane, panel o stanju i perspektivama tržista rada baviće se nedostatkom kvalifikovane radne snage, problemom zapošljavanja mladih, razvojem preduzetničkog duha i samozapošljavanja. Pozitivne primjere daće, medju ostalim panelistima, Dejan Rakić, vlasnik advokatskih kancelarija u Banjaluci i Sarajevu i doktor Milan Tomanović iz Trebinja koji su, ostajući u zemlji, pokazali da mladi mogu biti temelj budućnosti sto je ujedno i naziv ovog dijela Foruma.

Kao prilog tezi da bez obzira na nove tendencije, tradicionalne industrije mogu biti izuzetno perspektivne, biće izlaganja Milenka Stevanovića, vlasnika Steko centra iz Bijeljine, kompanije koja radi u dvadesetak evropskih zemalja kao i u Africi i Kini ili gospodje Sanje Јungić iz ENSA BIH, koja se bavi proizvodnjom peleta I briketa od drveta. Uz druge kolege na panelu Perspektive razvoja drvnopreradjivačkog sektora Republike Srpske ukazaće na pozitivne primere, ali pričati o izazovima sa kojima se susreću privrednici i podršci koja je potebna od strane države kako bi ambijent za poslovanje bio povoljniji.

Ovogodišnji Јahorina ekonomski forum značajnu pažnju posvetiće ulozi medija u kreiranju poslovne klime na panelu koji će voditi bivši novinar i osnivač Represent Systema, vodeće regionalne agencije za integrisane komunikacije, dr Borislav Miljanović.

Ujedno, Forum će ugostiti i američko-njemačkog slobodnog novinara, istoričara i ekonomskog analitičara Vilijam Engdala.

Očekuje se da Јahorina Ekonomski forum preraste u tradicionalno okupljanje, te zauzme svoju poziciju medju vodećim poslovnim dešavanjima ovog tipa u regionu i ujedno privrednicima, ali I predstavnicima države pomogne u razmjeni ideja, znanja i iskustava koja mogu pomoći kreiranju boljeg poslovnog ambijenta, privlačenju novih investicija i sveopštem privrednom razvoju kako Republike Srpske, tako i cijele Bosne I Hercegovine.

Da podsjetimo, paneli ovogodišnjeg Јahorina Ekonomskog foruma će se održavati u salama hotela Termag i Vučko na Јahorini. Sve informacije o mogućnostima učešća možete dobiti na www.swot.ba ili na e-mail info@swot.ba, dok se kolege iz medija mogu akreditovati na sajtu www.swot.ba popunjavanjem namjenskog akreditacionog formulara.