latinica  ћирилица
21/04/2017 |  14:41 | Autor: RTRS

Pendeš: Riješeno knjiženje 25 lokacija perspektivne vojne imovine

Ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Marina Pendeš rekla je da je, kada je riječ o knjiženju perspektivne vojne imovine, do sada riješeno 25 lokacija, od kojih su 24 na teritoriji Federacije BiH uknjižene, a jedna je u Han Pijesku za koju postoji odluka suda i očekuje se njeno uknjižavanje.
OS BiH - Foto: RTRS
OS BiHFoto: RTRS

Pendeševa je na konferenciji za novinare u Sarajevu istakla da u BiH postoji konsenzus o aktiviranju MAP-a.

"Zbog aktiviranja MAP-a veoma je bitna poruka da je Predsjedništvo BiH usvojilo dokument Pregled odbrane i njegov sastavni dio Plan modernizacije Oružanih snaga BiH kojim se predviđa izdvajanje oko 300 miliona KM u narednih 10 godina za modernizaciju Oružanih snaga. Pregled odbrane je veoma bitan jer definiše kakve bi trebalo da budu Oružane snage u narednih 10 godina", naglasila je Pendeševa.

Prema njenim riječima, lobira se kod svih ambasadora zemalja članica NATO-a da dođe bude aktiviran MAP, jer to nosi poruku stabilnosti i bezbjednosti.

"NATO je zainteresovan da BiH bude njegov član, ali to neće biti sutra, ni za pet godina", poručila je Pendeševa.

Ona je ukazala i na veliki doprinos Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama u svijetu gdje se stalno radi na povećanju broja pripadnika Oružanih snaga BiH.

"Predsjedništvo BiH uskoro će donijeti odluku o zajedničkom učešću Oružanih snaga sa evropskim snagama u Centralnoafričkoj Republici. Ova misija sa EU bitna je iz političkih razloga jer je spoljnopolitički prioritet BiH broj jedan da bude dio EU", navela je Pendeševa.

Ona je ukazala da ekonomska kriza doprinosi da se mladi opredjeljuju da traže sporazumni raskid u Oružanim snagama BiH kako bi svoj radni status započeli u zemljama EU.

"Smanjeno je interesovanje mladih iz reda hrvatskog naroda da konkurišu za pripadnike Oružanih snaga BiH, iako ih mi kroz naše kampanje pokušavamo zainteresovati. Zinteresovanost za zasnivanje radnog odnosa u Oružanim snagama ima trend pada u odnosu na prije 10 godina", naglasila je Pendeševa.

Ona je ukazala i na činjenicu da je regionalna saradnja važan segment.

"Nemamo otvorenih pitanja kada je riječ o saradnji ministarstava odbrane u regionu, a članstvo Crne Gore u NATO je pozitivno jer će BiH imati još jednog lobistu, osim Hrvatske", smatra Pendeševa.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Јeleč istakao je da je BiH povećala učešće u mirovnim misijama u svijetu.

"Imamo i dobre rezultate u deminiranju. Na području opštine Derventa 4. maja biće provedena godišnja analiza deminiranja. Očekuje se da do 2025. godine BiH bude očišćena od mina", rekao je Јeleč.

Izvor: SRNA