latinica  ћирилица
21/04/2017 |  14:48 | Autor: RTRS

Višković o "Alumini": Nonšalantna odluka sudije

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je da mu je neobjašnjivo da je sudija, koji živi i radi u Zvorniku, nonšalantno donio odluku o blokadi računa kompaniji "Alumina", bez sagledavanja posljedica koje takva presuda donosi.
Višković Radovan - Foto: RTRS
Višković RadovanFoto: RTRS

"Ne znam zašto se poseglo za takvom odlukom tokom vaskršnjih praznika, kada u ponedjeljak, 24. aprila, Okružni privredni sud u Bijeljini u redovnoj proceduri treba da razmatra proces u vezi sa tužbom Ukio banke protiv Fabrike glinice `Birač`", rekao je Višković novinarima, povodom današnjeg protestnog skupa u Zvorniku radnika "Alumine", "Boksita" iz Milića i Rudnika boksita iz Srebrenice.

On kaže da mu nije jasno zašto se desetak dana prije rasprave u bijeljinskom sudu pokušava na neki način izvršiti pritisak na "Aluminu" da bi se ostvarila neka prava koja se ne mogu nikome dati mimo institucija.

"Ukoliko blokada računa potraje još nekoliko dana imaćemo svi problema, jer kada stane Fabrika više nikome neće trebati, a nastaće ogromna šteta i u Republici Srpskoj i regiji Birač", rekao je Višković i dodao da ne vidi ni jednu drugu kompaniju koja bi mogla sa svojim kapacitetima da zamjeni "Aluminu" i povezana preduzeća.

Iznoseći podatak da u "Alumini" radi 1.400 radnika, "Boksitu" 1.200 i Rudniku Srebrenica oko 200 radnika, Višković je izrazio čuđenje da neko, u vremenu kada se svi bore za otvaranje novih radnih mjesta, jednim nonšalantnim potezom ugrozi 2.800 radnih mjesta, ne računajući zavisna preduzeća.

"Ne razumijem ljude u sudu koji treba da rade svoj posao časno i pošteno i da za to dobiju platu, da ne dozvole i ljudima iz `Alumine` i drugih povezanih preduzeća da i oni rade i normalno obavljaju svoj posao", rekao je Višković.

Ukazujući da su se svi u regionu "podigli" da spasu hrvatski koncern "Agrokor", njegove dobavljače i radna mjesta, Višković se zapitao kako onda ovdje neki pokušavaju da dovedu u pitanje rad "Alumine", "Boksita", Rudnika Srebrenica i drugih preduzeća koja se naslanjaju u svom poslovanju na ove kompanije regije Birač.

Izvor: SRNA