latinica  ћирилица
21/04/2017 |  14:50 ⇒ 18:32 | Autor: RTRS

Zbog bezbjednosti obilježavanje "Dobrovoljačke" samo u I.Sarajevu i Bijeljini

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova donio je odluku da se obilježavanje stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, ove godine organizuje samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, za razliku od prethodnih godina kada je ovaj događaj obilježavan i u Sarajevu.

Procjena Odbora je da aktuelna bezbjednosna situacija nije povoljna za održavanje skupa visokog rizika u Dobrovoljačkoj ulici zbog najava da se istog dana u srijedu, 3. maja, obilježava i 25 godina od osnivanja "Zelenih beretki", saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je odluka, koja je donesena jednoglasno, privremenog karaktera i biće na snazi sve dok se ne obezbijede uslovi za dostojanstveno i bezbjedno obilježavanje stradanja pripadmika nekadašnje ЈNA u Federaciji BiH.

"Јavnosti je poznato da su učesnici obilježavanja u Dobrovoljačkoj ulici, prethodnih godina, i pored jakog policijskog obezbjeđenja, bili izloženi verbalnim napadima i prijetnjama članova i simpatizera 'Zelenih beretki' i da nikada nije pokrenuta odgovornost za ova nedjela", navodi se u saopštenju.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova smatra da nije opravdano uporno nerazumijevanje i odbijanje kantonalnih vlasti da se postavi spomen-ploča u Dobrovoljačkoj ulici.

Odbor je donio odluku i da se obilježavanje stradanja pripadnika ЈNA u Tuzli -"Tuzlanska kolona" ove godine organizuje samo u Bijeljini, a ne kao prethodnih godina i u Tuzli, na Brčanskoj malti.

Na današnjoj sjednici Odbor je usvojio i program obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja, u okviru kojeg će, prvi put ove godine, u Banjaluci biti organizovan marš "Besmrtnog puka", odnosno povorka potomaka antifašista, koji će tokom šetnje od Parka "Petar Kočić" do Trga palih boraca nositi fotografije svojih predaka, poginulih u Drugom svjetskom ratu.

Nosilac aktivnosti organizovanja marša "Besmrtnog puka" je SUBNOR u saradnji sa Ambasadom Rusije u BiH.

Usvojena je i odluka da se Dan stradanja Srba iz Zapadne Slavonije 1995. godine, koji se obilježava 1. maja u Gradišci, proglasi događajem od najvećeg republičkog značaja.

Izvor: SRNA