latinica  ћирилица
21/04/2017 |  15:04 ⇒ 15:26 | Autor: RTRS

Ćosić: SNSD vodi politiku razvoja grada Istočno Sarajevo

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić poručio je danas Gradskom odboru SDS-a Istočno Sarajevo da SNSD nije i neće nikada uništavati Istočno Sarajevo - ni iznutra, kad je riječ o gradskim opštinama, niti izvana kada je riječ o odnosu Vlade Republike Srpske prema ovom gradu.
Načelnik opštine Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić - Foto: SRNA
Načelnik opštine Istočno Sarajevo Ljubiša ĆosićFoto: SRNA

"Vlada Republike Srpske i SNSD uvijek će biti zainteresovani da se stanje u Istočnom Sarajevu popravlja u interesu svih njegovih građana", rekao je Ćosić Srni, reagujući na optužbe Gradskog odbora SDS-a na njegov i na račun ministra za lokalnu upravu i samoupravu Republike Srpske Lejle Rešić.

On je pojasnio da je nedavna posjeta Rešićeve opštini Istočno Novo Sarajevo bila u kontekstu radne posjete njemu kao novoizabranom predsjedniku Saveza opština i gradova Republike Srpske, jer su glavne teme bile funkcionisanje tog saveza, zatim primjena novog Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi, te budući infrastrukturni projekti u opštini, dok je tema u vezi sa izmjenama Zakona o Gradu Istočno Sarjevu tek dotaknuta.

On je naglasio da je nezadovoljan odnosom Grada prema građanima i lokalnoj zajednici na čijem je čelu, te da je zbog toga još u novembru prošle godine podnio zahtjev za izmjenu tog zakona.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa Rešićevom dogovoreno je da će o izmjenama Zakona o Istočnom Sarajevu biti razgovarano u narednom periodu, sa svim relevantnim akterima.

"Žao mi je što su moje kolege iz SDS-a zloupotrijebile taj sastanak, tvrdeći da je njegov cilj bio izmjene Zakona o ovom gradu, što apsolutno negiram", poručio je Ćosić.

On je odbacio sve optužbe članova Gradskog odbora SDS-a i na njegov i na račun Rešićeve.

"Predsjednik Republike Srpske i Vlada Republike Srpske valjaju gospodi iz SDS-a kada nešto traže i kada im se to daje. Kada resorno ministarstvo na Sokocu formira Centar za razvoj i unapređenje sela, tada je Vlada dobra, kada Vlada izdvoji novac za njihove opštine, tada je Vlada dobra, ali kada se kaže nešto što je suprotno mišljenjima pojedinaca iz SDS-a, onda Vlada Srpske ne valja", konstatovao je Ćosić.

On je naglasio da je upravo gradska vlast, pod vođstvom SDS-a, u prošlom mandatu zapravo dijelila opštine na ovom području, jer im je selektivno dodjeljivala finansijska sredstva u iznosima čak i oko pola miliona KM iz zajedničke kase, dok opština u kojima je SNSD bio i ostao na vlasti nije dobila ni marke.

Prema njegovim riječima, SDS zaboravlja da SNSD danas ima tri načelnika u opštinama u sastavu Istočnog Sarajeva.

"U narednom periodu zalagaću se za izmjene zakona o Gradu Istočno Sarajevo, jer želim da doprinesem boljem životu građana na ovom području i ravnopravnom statusu svih opština u njenom sastavu, bez obzira na političku opciju koja vrši vlast", poručio je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić dodaje da i pored svih problema ostaje otvoren za dijalog sa svim političkim neistomišljenicima.

On je dodao da Istočno Novo Sarajevo ima najbolju strukturu budžeta i najviše investicija, što je poželio i susjednim lokalnim zajednicama.

"Moja generalna ocjena jeste da SDS vodi dvostruku politiku, odnosno kada nešto odgovara njihovim privatnim interesima, tada je SNSD dobar i tada oni ćute, a onog trenutka kada se zadre u njihove političke interese, tada SNSD ne valja i SNSD dijeli građane. SNSD niti je dijelio niti će ikada dijeliti građane na ovim prostorima, što ćemo i ja i moje kolege načelnici iz SNSD-a u narednom perdiodu i dokazati", zaključio je Ćosić u izjavi Srni.

Predsjednik Gradskog odbora SDS-a Istočno Sarajevo Darko Babalj rekao je danas da je "Istočno Sarajevo grad njegovih građana, a ne prćija bilo koje političke partije", te da SDS, kako kaže, neće dozvoliti njegovo uništavanje i dijeljenje.

Babalj tvrdi da i nedavna posjeta ministra za lokalnu upravu i samoupravu Republike Srpske Lejle Rešić opštini Istočno Novo Sarajevo govori u prilog tezi SDS-a da Vlada Srpske ima, kako kaže, ignorantski i ponižavajući odnos prema Istočnom Sarajevu i većini opština.

Izvor: Srna