latinica  ћирилица
21/04/2017 |  15:43 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Podsjećanje na zvjersko ubistvo 33 borca VRS na Majevici (VIDEO)

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja opštine Tuzla, na gradskom groblju Pučile u Bijeljini obilježeno je 24 godine od stradanja 33 borca Prvog pješadijskog bataljona Druge majevičke brigade VRS. Oni su na zvjerski način ubijeni na Banj brdu - releju Stolice na Majevici, trećeg dana Vaskrsa 1993. godine.
Pomen borcima na Majevici - Foto: RTRS
Pomen borcima na MajeviciFoto: RTRS

Dobrinka Perić već 24 godine čeka da odgovaraju ubice njenog brata Drage Stevanovića, koji je stradao na Banj brdu iako je bio nenaoružan.

"Svi su znali da je on ubijen ali niko neće da kaže ime na suđenju. Јa bih zamolila te Srbe koji su znali te i bili su tu, samo da kažu kako se zove taj ubica", govori Dobrinka Perić.

Tog 21. aprila 1993. godine na liniji je bila Senka Vujinović. Kaže da je Dragu Stevanovića ubio školski drug.

"Drug ga je ubio, fino, puškom, kraj mene je pao, poslije toga su počeli drugi u glavu da ga tuku, priletili su drugi i rekli mu da ga ne tuku i municije ne trošiti, mrtav je" sjeća se Senka.

U napadu tzv. Armije R BiH za samo sat i po ubijena su 33 borca, ranjena 32, i zarobljeno 10.

"Od ovih 33 poginula borca, šest su masakrirani od snaga iz Teočaka, gdje su dvojica boraca obezglavljeni, našli smo trup, a nismo našli glave", kaže Borivoje Đokić, komandant Prvog bataljona Druge majevičke brigade.

Ne smiju se zaboraviti poginuli koji su dali najveći doprinos u stvaranju Republike Srpske, kažu iz Boračke organizacije grada Bijeljina. 

"Na području Bijeljine imamo 2.000 porodica poginulih boraca. Veliki broj djece koji su ostali iza tih boraca su zaposleni, ali naravno da još nisu svi i sigurno da ćemo se mi zalagati da dok sve njih ne riješimo da ćemo nastaviti sa tim aktivnostima", izjavio je Miodrag Stevanović, predsjednik Borčake organizacije grada Bijeljina.

Kroz ovu brigadu prošlo je više od 4.600 boraca među kojima je bilo i stotinak žena.