latinica  ћирилица
21/04/2017 |  15:49 ⇒ 17:17 | Autor: RTRS

Bijeljina- odbornici raspravljali o radu gradonačelnika (VIDEO)

U Skupštini grada Bijeljina odbornici su raspravljali o radu gradonačelnika u prošloj godini i ugovoru o javno-privatnom partnerstvu Apoteke Semberija.
Bijeljina - Skupština grada - Foto: RTRS
Bijeljina - Skupština gradaFoto: RTRS

Odbornici su zamjerili gradonačelniku Mići Mićiću na manjem izvršenju budžeta za 5 miliona maraka od planiranog u prošloj godini.

Opozicija tvrdi da se vlast neopravdano žali na smanjenje budžeta, da se za pojedine oblasti od životnog interesa odvajaju beznačajna sredstva kao što je plastenička proizvodnja, dok se za sportske klubove koji se takmiče u trećem rangu obezbijedi i do 50.000 maraka.

Mićić je rekao da Bijeljina ima Agrarni fond, obećao je ispitivanje ulaganje u sportske klubove, dok je ostao pri stavu da budžet Bijeljine trpi manjak isključivo zbog manjeg povrata PDV-a.

Opozicioni odbornici gradonačelniku poručuju da se mora stvoriti ambijent u okviru sigurnih budžetskih sredstava, privlačiti investitori i da ne smiju biti zapostavljeni oni koji najviše pune budžet. Neobjašnjivo je, kažu, da se u stakleničku proizvodnju uloži samo 70.000 maraka, da su drvopreprađivači i pekarska industrija gotovo zanemareni.

'Vaše je odsustvo od privrednih kapaciteta ovog grada itekako primjetno, nema vas dovoljno, ne posećujete privrednike, niste u vezi s njima i njihovim problemima'', poručio je Mićiću Nedeljko Ćorić, šef kluba SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina.

Rješenje budžetskog deficita se mora naći u lokalnom okviru, istakao je odbornik Ljubiša Petrović i podsjetio na blokadu računa gradske uprave.

Po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa i time je ova gradska uprava bila obilježena kao krivac", kaže Petrović.

"Mi nismo nikad bili blokirani što nismo imali para , gospodine Petroviću. Bili smo blokirani jedan dan od naše uprave ali nezakonito", odgovorio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Mićić je potvrdio dobru saradnju s Vladom na kapitalnim projektima u zaštiti od poplava i njenim ulaganjima u toj oblasti. Ostao je pri stavu da Bijeljina ima budžetske probleme zbog znatnijeg umanjenja povrata PDV-a.

"Prihod od PDV-a na nivou države se stalno povećava od kako je uveden , ali se stalno smanjuje lokalnim zejednicama", napomenuo je Mićić.

Odbornici su usvojili odluke da se pokrene ispitivanje krivične odgovornosti onih koji su napravili milionske dugove u Apoteci Semberija i Banji Dvorovi.

"Bez obzira ko je opozicija ko je pozicija, pitanje apoteke i svake druge institucije je problem svih nas, kad dobro posluje svi se kitimo, a kad loše posluje svi se krijemo", kaže Slaviša Marković, predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

Novo zaduženje gradske vlasti, koja je to nazvala kratkoročnom pozajmicom, iznosi 600.000 maraka za izmirenje obaveza prema poljoprivrednicima. Ova odluka usvojena je jednoglasno.