latinica  ћирилица
21/04/2017 |  15:56 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Novi Zakon o Gradu Istočno Sarajevo već posvađao političke protivnike (VIDEO)

Ideja o donošenju novog Zakona o Gradu Istočno Sarajevo još je u povoju, ali već je uzburkala političku scenu u gradu. SDS je na nož dičekala poziv ministarke uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić da početkom maja sa opštinskim načelnicima i gradonačelnikom otvori razgovore o novom zakonu o Istočnom Sarajevu.
Gradska uprava Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Gradska uprava Istočno SarajevoFoto: RTRS

Dok iz SDS-a najavljuju čak i okupljanja građana, pa i referendum, SNSD u ovoj inicijativi vidi priliku da se na zakonskom, a ne kao do sada dogovornom principu urede odnosi gradskih i opštinskih administracija.

IZ Gradskog odbora SDS Istočno Sarajevo ministrki uprave i lokalne samouprave poručuju da će razgovarati, ako dođe s pozitivnim prijedlogom. Za sada, u ideji da se osavremeni zakon iz 1996. ne vide ništa pozitivno.

"Strpljenje nam je na izmaku. Spremni smo i na radikalne mjere, to što predlažu je sistemsko uništavanje grada. Ako nastave takvu politiku pitaćemo narod", izjavio je Darko Babalj, predsjednik GO SDS Istočno Sarajevo.

S druge strane, Ljubiša Ćosić, predsjednik GO SNSD Istočno Sarajevo kaže: "Nije bitno što je u Istočnom Novom Sarajevu sad načelnik iz SNSD, biće i iz druge opcije, bitno je da se uredi u korist građana".

Za resorno ministarstvo ne postoje razlozi zbog kojih bi se bježalo od razgovora o ovoj tematici. Rešićeva kaže da niko ne nameće Zakon. Naprotiv, lokalne zajednice i Grad će ga primjenjivati i prijedlozi se od njih i očekuju.

"Ne možemo dozvoliti da se viškovi koji se zajedno stvaraju jednostrano raspoređuju", napominje ministarka Lejla Rešić.

Inicijativa o novom zakonu produbljuje jaz i među opštinskim načelnicima.

"Ništa kapitalno neće se desiti, uvešće se pravila ponašanja", kaže Boško Јugović, načelnik opštine Pale, dok, s druge strane načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica poručuje: "Nećemo ostati mirni, pozvaćemo građane na okupljanja".

Grad je na tapetu SNSD-a, jer se sredstva usmjeravaju u SDS-ove opštine.

IZ SDS–a pak tvrde da su SNSD-ovi načelnici povlašteni u Vladi Republike Srpske. Iz obje političke opcije pozivaju se na dobrobit građana.

Oprezno sa izmjenama Zakona o radu

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je da oni koji predlažu bilo kakve promjene kada je riječ o gradu Istočno Sarajevo treba da budu oprezni jer se uvijek otvara pitanje njegovog postojanja.
On je naglasio da je grad Istočno Sarajevo simbol opstanka i ostanka i da u njegovih šest opština živi 65.000 stanovnika.

Vuković je, reagujući na izjavu ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejle Rešić da je najveći problem grada Istočno Sarajevo nedefinisanje viškova koji se pojavljuju u budžetu, rekao da je suficit u budžetu postignut finansijskom disciplinom unutar grada i određenim dobijenim presudama, te da "nije dobro kažnjavati one koji dobro posluju".

On je pozvao Rešićevu da o izmjenama Zakona o gradu Istočno Sarajevo razgovara u Administrativnom centru grada i sa gradonačelnikom.

"Iskoristićemo sva pravna sredstva da se branimo od eventualnih izmjena koje bi bile na štetu grada", rekao je on.

Prema njegovim riječima, lako se može postići dogovor o mogućim promjenama kada je riječ o teritorijalnoj organizaciji opština u sastavu grada.

"To se najviše odnosi na opštine Istočni Stari Grad i Istočno Novo Sarajevo, a i na Istočnu Ilidžu. Mora se znati da je potrebna saglasnost svih da bi došlo do bilo kakvih promjena kada je u pitanju teritorijalna organizacija", naglasio je on.

Rešićeva je nedavno nakon sastanka sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem izjavila da je u toku izrada novog zakona o Gradu Istočno Sarajevo kojim će biti definisana mnoga pitanja koja opterećuju stanovnike šest gradskih opština.

Kao najveći problem navela je nedefinisanje viškova koji se pojavljuju u budžetu. "Ne možemo dozvoliti da se na taj način određeni viškovi, koji se zajednički stvaraju, jednostrano raspoređuju. Želimo zdrav sistem za cijeli grad, nevezan za pojedinca, politiku i bilo šta", naglasila je ona.