latinica  ћирилица
21/04/2017 |  16:41 | Autor: RTRS

Srbija na pragu rješavanja pitanja izbjeglica iz Hrvatske i BiH

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je Srbija na pragu rješavanja pitanja izbjeglica iz Hrvatske i BiH.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Dačić je naglasio da je Srbija iskreno posvećena rješavanju izbjegličkog pitanja.

"Trudili smo se da izbjeglicama obezbedimo uslove života dostojne svakog čovjeka i sada vidimo rezultate tog truda", rekao je Dačić u Vršcu na polaganju kamena temeljca za izgradnju 20 stanova za izbjeglice iz Hrvatske i BiH, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Srbiji.

On je ocijenio da je primjena Programa stambenog zbrinjavanja, koja je počela prije tri godine, u fazi intenzivne implementacije, te istakao da ima mnogo razloga za zadovoljstvo, iako nije uvijek bilo lako.

"Ponosan sam što danas mogu da punog srca konstatujem da smo na putu uspeha. Naši koraci možda deluju kao mali, ali za mnoge među nama oni su simbol novog početka, nakon više od dve decenije neizvesnog izbegličkog života", rekao je Dačić.

Govoreći o migrantskoj krizi, on je istakao da su pred Srbijom i novi izazovi jer je danas, nažalost, izbjeglištvo veoma aktuelna tema u čitavom svijetu.

On je rekao da u Srbiji trenutno boravi više od 7.500 izbjeglica i migranata, uglavnom sa Bliskog istoka.

"Potrudili smo se da im u uslovima njihovog produženog zadržavanja u Srbiji, jer mnoge zemlje gotovo potpuno zatvaraju granice, obezbedimo smještaj, hranu, obuću, odeću, zdravstvenu zaštitu i psiho-socijalnu pomoć", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, ovim ljudima i njihovoj djeci Srbija pruža i neku vrstu obrazovanja i osposobljavanja za izazove koji ih čekaju u budućnosti.

"Ovom pitanju smo pristupili humano i odgovorno, upravo zato što imamo iskustva sa produženom izbegličkom situacijom - 90-ih godina prošlog veka primili smo više od 600.000 izbjeglica iz Hrvatske i BiH, kao i više od 200.000 interno raseljenih lica, prognanih sa Kosova i Metohije", rekao je Dačić.

On je dodao da bu uspjeh Regionalnog stambenog programa mogao da doprinese da se ovakav vid rješavanja problema raseljenja generalno prepozna kao primjer dobre prakse koji bi mogao da podstakne primjenu sličnih modela u situacijama dugotrajnog raseljenja u svijetu.

Izvor: Srna

"Želim da naglasim da Regionalni stambeni program pokazuje da posvećenim radom i saradnjom možemo da rešavamo otvorena pitanja iz prošlosti, doprinesemo procesu pomirenja i omogućimo put ka boljim i sadržajnijim bilateralnim odnosima i saradnji u regionu u budućnosti", istakao je Dačić.

Do sada je kamen-temeljac položen za kuće za izbjeglice u Paraćinu, Prokuplju, Kruševcu i Sremskoj Mitrovici, a predstoji i početak izgradnje stanova u Bajinoj Bašti, Kikindi, Šidu i Šapcu.

Riječ je o Potprojektu dva Regionalnog stambenog programa, koji je vrijedan više od 13 miliona evra, u okviru kojeg će biti izgrađeno 200 stanova u devet jedinica lokalne samouprave.

U okviru ovog potprojekta predviđena je kupovina 250 seoskih kuća, izgradnja 200 stanova, izgradnja 120 montažnih kuća i dodjela 330 paketa građevinskog materijala, što je ukupno 900 stambenih rješenja. /