latinica  ћирилица
21/04/2017 |  16:44 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

Izraelci planiraju dugoročni razvoj "Ljubije", u Prijedoru apeluju na oprez (VIDEO)

Prihvati li Narodna skupština Republike Srpske ponudu za prodaju Rudnika željezne rude Ljubija, preduzeće Izrael investment grup spremna je da za šest mjeseci pokrene proizvodnju, kaže direktor ove kompanije Evgenij Zotov.
RŽR "Ljubija" - Foto: RTRS
RŽR "Ljubija"Foto: RTRS

Bez obzira na obećanja, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković apeluje na poslanike da dobro razmisle kad sljedeće sedmice budu odlučivali.

Kaže, mora da postoje garancije da će ono što bude potpisano, biti i sprovedeno u djelo. Garancije najvažnijih evropskih banaka su dovoljan dokaz da će obećano biti i ostvareno,smatra predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Dok su u gradu Prijedoru zabrinuti za prodaju RŽR Ljubija Izraelcima, iz izraelske kompanije planiraju dugoročan razvoj rudnika.

Za pola godine pokrenuti proizvodnju u RŽR Ljubija i u naredne tri godine zaposliti 320 radnika. Već pregovaraju sa željezarama u regionu.

"Imali smo razgovor sa vlasnikom željezare u Mađarskoj, imali smo preliminarne razgovore sa kineskom kompanijom u Smedarevu o mogućnosti saradnje", kaže Evgenij Zotov direktor kompanije Izrael investment grup.

"Mi iz grada Prijedora insistiramo na kvalitetnim garancijama da će ono što bude potpisano u ugovoru biti sprovedeno u djelo", riječi su gradonačelnika Prijedora Mienka Đakovića.

Za zabrinutost nema mjesta tvrdi predsjednik Srpske Milorad Dodik. Iza izraelske kompanije stoje ozbiljne garancije evropskih banaka.

A i 93 miliona maraka koliko su Izraelci ponudili za kupovinu je neuporediva sa ponudom Mitala od 63 miliona.

"30 miliona maraka razlika u cijeni koja je ovdje data je ogroman novac za Republiku Srpsku. Јa nemam pravo u ime ovog naroda da prihvatim neke nove i manje ponude od 63 miliona", kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

U gradu Prijedoru apeluju na poslanike da kako kažu, dobro odvažu kad budu odlučivali o prodaji rudnika Ljubija.

"U slučaju nepovoljnog ishoda, te bi posljedice bile daleko šire od grada Prijedora, ali grad Prijedor bi bio najoštećeniji tada", dodao je gradonačelnik Prijedora.

Dodik smatra da Republika Srpska nije imala skoro nikakve koristi od ovih 49 procenata koje želi da kupi izraelska kompanija, u zajedničkom preduzeću sa Mitalom.

"49 posto Republici Srpskoj nije značilo nikakva prava. Mi smo bili isključeni iz bilo kakve mogućnosti da odlučujemo o bilo čemu, , pa i raspodjeli dobiti. Većinski vlasnik, u ovom slučaju Mital od 51 posto mogao je da odluči šta je htioi svaku dobit koju je godinama smanjivao zbog transfernih cijena, za šta je Poreska uprava utvrdila postoje transferne cijene", kaže predsjednik Srpske.

Evgenij Zotov, direktor kompanije Izrael investment grup napominje: "Mi idemo u ulaganje u Ljubiju- Tomašica. Arselor radi Omarsku i mi ne vidimo nikakav sukob interesa”.

Ovo pitanje je više ispolitizovano,kaže predsjednik Srpske .Razgovarao je sa predsjednikom DNS a Markom Pavićem,koji mu je saopštio da njegova stranka neće podržati odluku Vlade .Dodik kaže da ako neko misli da preduzeće Mital treba da kupi Ljubiju,neka izađe i to javno kaže.