latinica  ћирилица
21/04/2017 |  18:22 ⇒ 18:41 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BiH tražilo automobil za prevoz djece

Predsjedništvo BiH raspisalo je sredinom aprila tender za kupovinu novog automobila, a jedan od uslova bio je da automobil ima pripremu za montažu dječije sjedalice i sisteme za dolazak i odlazak od kuće.
Predsjedništvo BiH (Foto: BIRN BiH) -
Predsjedništvo BiH (Foto: BIRN BiH)

Ovaj automobil jedan je u nizu koje Predsjedništvo BiH nabavlja u posljednjih godinu dana a koji će vozni park približiti brojci 40.

Cijena automobila s porezom je 60.000 maraka i spada u višu srednju klasu automobila po pravilniku o kupovini službenih automobila.

Nejasno je ko će u Predsjedništvu BiH koristiti ovaj automobil jer je, po Pravilniku o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, viša srednja klasa vozila, u kojoj su automobili između 50.000 i 100.000 maraka, namijenjena isključivo ministrima u Savjetu ministara BiH, predsjednicima Ustavnog suda i Suda BiH.

Pravilnik takođe zahtjeva primjenu Zakona o javnim nabavkama kod kupovine automobila a ovaj zakon izričito zabranjuje opisivanje auta na način da uslove ispunjava samo jedan model ili jedan proizvođač.

Specifikacije automobila u tenderskoj dokumentaciji u ovom slučaju su kopirane iz kataloga za "Škodu Superb".

Јedna od stavki koju niko ne očekuje kao uslov za kupovinu službenog automobila je "isofiks" - priprema za dječija sjedala nazad.

Predsjedništvo BiH nije odgovorilo na pitanje  BIRN-a  kome se automobil kupuje, čija djeca će se prevoziti u njemu i zašto je uprkos Zakonu o javnim nabavkama, u specifikaciji opisan jedan model automobila.

Nakon pitanja BIRN-a, Predsjedništvo BiH je 20. aprila izmijenilo tendersku dokumentaciju.

U dokumentu javnih nabavki Predsjedništvo je iz specifikacije izbacilo naziv radija "bolero" i sada se traži samo radio sa osam zvučnika. Specifikacije veličine auta koje opisuju "Superb" i dalje su ostale iste.

Iz opisa je izbačena i priprema za dječiju sjedalicu kao i pomoć pri dolasku kući i odlasku od kuće, ali je u specifikacijama i dalje tačan opis guma "stratos" koje nudi "Škoda" .

Predsjedništvo BiH ima 34 službena vozila i 14 vozača, podaci su iz posljednjeg dostupnog izvještaja revizora. Troškovi upotrebe i održavanja automobila godišnje iznose oko 350.000 maraka.

Članovi Predsjedništva BiH, šefovi njihovih kabineta, glavni sekretar i dva zamjenika glavnog sekretara imaju pravo na korištenje automobila 24 sata dnevno.

U toku 2017. godine ova institucija planira potrošiti 200.000 maraka na nabavku novih automobila.

Izvor: Detektor.ba