latinica  ћирилица
21/04/2017 |  18:56 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Akcize razbile većinu na bh. nivou, izborni zakon otvara novu krizu (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da ga je lider SDA Bakir Izetbegović juče zvao, i tražio pomoć poslanika SNSD-a u podršci zaključcima u vezi sa zakonom o akcizama. Dodik i SNSD nisu pristali, a konstantna kriza vlasti na bh. nivou kulminirala je. Nije se znalo ko je vlast, a ko opozicija. Teško i da će se uskoro znati, jer HDZ i SDA tek treba da ukrste koplja i o Izmjenama izbornog zakona.
Parlamentarna skupština BiH - Foto: RTRS
Parlamentarna skupština BiHFoto: RTRS

Bajkovito je dogovarana, ali još od formiranja bh. koalicija bila je stalno nestalna. U parlamentarnim klupama juče je doživjela potpuni fijasko!

Od - na početku - osiono cijeđenih 25 poslanika u parlamentarnoj većini, ostalo ih tek 14 i još dok su, u skupštinskoj sali istrošene koalicione maske padale, revizionista izbornih rezultata postao je puki iluzionista. Bakir Izetbegović, spas za Zakon o akcizama, potražio je - od SNSD-a. 

"Bakir Izetbegović me juče zvao. Tražio je da SNSD glasa za neke zaključke, ja sam naravno rekao da to ne može, rekao sam da bi možda mogli pričati o nekim preporukama, ali o zaključcima da Parlament ovlašćuje Vladu Republike Srpske i naše institucije – to ne dolazi u obzir i kao što ste vidjeli SNSD nije glasao. Mi nismo htjeli da krpimo i spašavamo njegovu partiju", izjavio je predsjednik Srpske i SNSD-a Milorad Dodik.

Telefonski poziv lideru SNSD-a, opasno je uzdrmao Izetbegovićeve partnere iz Srpske. Pljuštale su reciklirane optužbe o "simbiozi" SNSD-a i SDA.

Ispostavilo se opet – neopravdano, ali nepostojeća koalicija nije dožvijela renesansu, a ni raspolućeni Klub poslanika SDA!

Uzalud je Izetbegović i dan prije zasjedanja Parlamenta, po prvi put, prisustvovao sjednici stranačkog Kluba poslanika i pokušavao da spriječi debakl. Nije uspio čak ni da sačuva do tada odane mu poslanike, pa je odmetnuta stranačka četvorka dobila pojačanje. Safer Demirović na sjednici se ni pojavio nije. 

"Ako ne izvuku lekciju naredni korak treba da bude da ovakve Vlade i ovakvi lideri treba da snose odgovornost i da podnesu ostavke", rekao je juče Senad Šepić, poslanik u Predstavničkom domu BiH.

I dok je postalo jasno da zbog neusvajanja seta takozvanih akciznih zakona, novi kreditni aranžman sa MMF-om vrijedan milijardu maraka, ostaje na dugom štapu, bh. vlasti prijete novi tektonski lomovi.

Već je izvjesno da će ih prouzrokovati HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona. Njegov skori parlamentarni put, predlagač je već najavio. 

"Da se više ne bi lagali, da ne bi iznosili različite stavove u javnosti transparentno ćemo u parlamentu pričati o tome", poručio je ider HDZ-a Dragan Čović.

Ali takva priča po ideji HDZ-a, Izetbegoviću se odavno ne dopada. Ponajprije zbog rješenja koja se nude u izmjenama izbornog zakonodavstva. 

Iz hrvatskih redova već su se čule ucjene – SDA i turbulentna parlamentarna većina, ostaće bez Savjeta ministara ukoliko ne bude podrške izmjenama Izbornog zakona i Zakona o Јavnom RTV sistemu.

A Savjet ministara ionako je već uzdrman svojim telefonskim zasjedanjima. Nagomilale su se enigme poput virtuelnih izbornih jedinica, Ustavnog suda, 3. televizijskog hrvatskog kanala

Pretežak zadatak i za, prije dvije godine - bajkovito proklamovanu Koaliciju!