latinica  ћирилица
21/04/2017 |  22:28 ⇒ 23:03 | Autor: RTRS

Počeli "Dani harmonike" u Ugljeviku

Deveti međunarodni festival "Dani harmonike" večeras je svečano otvoren u Ugljeviku nastupom prošlogodišnjeg laureata Dragana Јelačića, kao i prošlogodišnjeg pobjednika u, sedmogodišnjeg Đor predkategorijiđa Perića.
Ugljevik - "Dani harmonike" - Foto: SRNA
Ugljevik - "Dani harmonike"Foto: SRNA

Festival je otvorio načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je poželio dobrodošlicu svim takmičarima i izvođačima.

"Ovaj festival je nastao kao rezultat potrebe za učestvovanjem u međukulturalnoj saradnji, sa željom da budemo otvorena sredina. Festival doprinosi popularizaciji ne samo Ugljevika, nego i cijele Republike Srpske", rekao je Perić.

Slaviša Perić, direktor Muzičke škole "Kornelije Stanković", koja je jedan od organizatora festivala, rekao je da se prvi put festival organizuje i u Beogradu.

On je naveo da ovaj festival okuplja veliki broj najvećih svjetskih izvođača na harmonici, među kojima su Јurij Šiškin i Vladimir Murza.

Perić je najavio da će, osim koncerata, koji će biti organizovani u okviru festivala, biti organizovani i master klasovi.

"Takmičenja će se izvoditi u disciplinama: solisti, kamerni sastavi i orkestri, a imamo učesnike iz više od deset evropskih zemalja", rekao je Perić.

Prve festivalske večeri koncert je, pred ugljevičkom publikom, održao i umjetnik iz Rusija Јurij Šiškin, koji je prethodno novinarima rekao da je Ugljevik ovih festivalskih dana centar kulture šireg regiona.

"Festival je dobro organizovan. U Ugljeviku se ljudi okupljaju i druže, ovdje su svi kao jedan. Ovdje sam stekao dobre prijatelje i uvjeren sam da će ovaj festival trajati vječno", rekao je Šiškin.

Vladimir Murza je, pred koncert, istakao da je festival postao tradicija, da je postao veliki i da je dobro organizovan, te da iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika.

"Čast mi je što je moj učenik Slaviša Perić organizator festivala. Očekujem ovdje otkriće novih talenata, u novim stilovima muzike", dodao je Murza.

Sutra i u nedjelju, 23. aprila, su takmičarski dani festivala, nakon čega će biti proglašeni laureati.

U bijeljinskom Centru za kulturu u ponedjeljak, 24. aprila, biće organizovan gala koncert svih umjetnika, a u utorak, 25. aprila u Centru lepih umetnosti "Guarnerius" u Beogradu, koncertom Vladimira Murze biće zatvoren Deveti festival "Dani harmonike".

Festival je večeras,pod generalnim pokroviteljstvom podmajevičke opštine, počeo u ugljevičkom Centru za kulturu "Filip Višnjić".

Izvor: Srna