latinica  ћирилица
24/04/2017 |  14:13 | Autor: RTRS

Pojedinci žele da opstruišu izučavanje genocida nad Srbima

Istoričar Goran Latinović smatra da pojedinci i grupe smišljeno rade na dezinformisanju javnosti s namjerom da opstruišu izučavanje genocida nad Srbima u NDH, da bi umanjili svijest kod srpskog naroda o sopstvenom stradanju, i time oslabili Republiku Srpsku kao bedem opstanka Srba.
Goran Latinović, istoričar (foto: http://istorijabl.weebly.com) -
Goran Latinović, istoričar (foto: http://istorijabl.weebly.com)

U otvorenom pismu javnosti Republike Srpske, koje je dostavljeno Srni, Latinović podsjeća da nedobronamjerna i neodgovorna podmetanja potpuno netačnih podataka imaju namjeru da diskredituju seminar "Obrazovanje o Holokaustu, genocidima u NDH i prevenciji genocida", kao i njegove predavače.

"Sprečavati izučavanje genocida nad Srbima u NDH, prenošenje znanja budućim naraštajima, znači lišiti ih imuniteta, ugroziti njihov biloški i duhovni opstanak. Nema sumnje da će neprijatelji Republike Srpske nastaviti da rade na njenom urušavanju, ali će biti poražavujuće i tragično ako saveznike u toj raboti budu nalazili među pojedincima i grupama u Srpskoj", smatra Latinović.

Podsjećajući da je od svih tragedija koje su zadesile srpski narod u 20. vijeku najteža ona koju istorijska nauka, potpuno argumentovano, naziva genocidom nad Srbima u NDH, Latinović naglašava da u bivšoj Јugoslaviji a, nažalost, ni u Republici Srpskoj, nije bilo seminara na kojem bi prosvjetnim radnicima bile predočene istorijske činjenice o NDH i njenoj politici genocida nad Srbima.

"Grupa ljudi, koji se na naučnom i stručnom nivou bave ovom problematikom, upustila se u značajan poduhvat od nacionalnog značaja za Republiku Srpsku. Seminar je od septembra 2016. do aprila ove godine pohađalo 908 prosvjetnih radnika iz nacionalne grupe predmeta, a pohvale koje smo dobili uvjerile su nas u ispravnost posla u koji smo se upustili", istakao je Latinović u pismu, u kojem naglašava da je pored inicijative da se obrazuju prosvjetni radnici u Srpskoj, pokrenuta i inicijativa za izmjenu nastavnih programa iz istorije u osnovnim i srednjim školama.

U otvorenom pismu se naglašava da je jedan od razloga za pokretanje inicijative o ovakvoj vrsti seminara bio angažman jedne inostrane fondacije, sa sjedištem u Parizu, koja se bavi Holokaustom, čiji su predavači mahom stranci, uključujući one iz Hrvatske.

"Oni su prosvjetnim radnicima u Republici Srpskoj organizovali seminare, tokom kojih je, između ostalog, o Јasenovcu govoreno kao o `radnom logoru`, a uzroci zločina nad Srbima u NDH traženi u `velikosrpskoj politici` nakon 1918. godine", navodi se u pismu.

U pismu se navodi da su potpune neistine, koje su zlonamjerno plasirane u pojedinim medijima, tvrdnje da je na seminarima izučavanje Holokausta imalo prioritet u odnosu na izučavanje genocida nad Srbima.

"Naglasak je stavljen na proučavanje istrebljenja Srba, a to će biti i dalje prioritet u svim našim obrazovno-istraživačkim aktivnostima. Ne zaobilazimo teme koje se tiču Holokausta, jer su okolnosti koje su do njega dovele veoma važne za razumijevanje istorijskog konteksta NDH i njene politike genocida", objašnjava Latinović.

U pismu se osvrnuo i na pokušaje diskreditacije predavača na seminaru i naglasio da je riječ o obrazovanim i kompetentnim predavačima i profesionalcima, o čemu svjedoče i podaci iz njihovih biografija.

"Amateri i potpuno nekompetentni ljudi daju sebi za pravo da raspravljaju o pitanjima koja nemaju nikakve veze sa njihovom strukom i pokazuju da je neznanje najopasnije kad je aktivno. Kao što pitanje telekomunikacija treba prepustiti inženjerima elektrotehnike, unapređenje prinosa pšenice agronomima, a liječenje zuba stomatolozima, tako i pitanje izučavanja istorije treba prepustiti nauci i struci, odnosno obrazovanim istoričarima", poručio je Latinović, doktor istorijskih nauka.

Seminar "Obrazovanje o Holokaustu, genocidima u NDH i prevenciji genocida" podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Republički pedagoški zavod, Filozofski fakultet Univerziteta u Banjaluci i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, a trajao je od septembra 2016. do aprila ove godine.

Izvor: SRNA