latinica  ћирилица
24/04/2017 |  14:39 | Autor: RTRS

Uslovi u prvom dijelu sedmice povoljni za radove u polju

Agrometeorološki uslovi u prvom dijelu ove sedmice u Republici Srpskoj biće povoljni za obavljanje poljoprivrednih radova, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Poljoprivreda (Foto: Sputnik/Vitaliй Timkiv) -
Poljoprivreda (Foto: Sputnik/Vitaliй Timkiv)

U saopštenju se navodi da je temperatura zemljišta u većem dijelu aprila bila optimalna za intenzivan razvoj ozime pšenice i ječma, kao i za klijanje i nicanje jarih usjeva kukuruza, suncokreta i soje.

Tokom prošle sedmice, došlo je do zahlađenja sa padavinama i velikim padom temperature vazduha, što je usporilo rast i razvoj već posijanih kultura.

Padavine su tokom druge dekade aprila dobro natopile površinski sloj zemljišta i popravile su stanje u dubljim slojevima, a s druge strane, kako se navodi, povoljno su uticale i na razvoj biljnih bolesti.

Vlažan i obilan snijeg polovinom prošle sedmice izazvao je ogromnu štetu na poljoprivrednim kulturama, naročito na voću, što je, kažu agrometeorolozi, dovelo do lomljenja prirasta i cijelih stabala voća, dok je mraz oštetio cvjetove, zametnute plodove i mlade izdanke voća, kao i ostale poljoprivredne kulture.

Izvor: Srna